— vrijdag 9 maart 2012, 15:17 | 4 reacties, praat mee

Belastingaangifte voor dummy’s

‘Tuu-du-tu-tuuu-tuuu, tuu-du-tu-tuuu-tuuu’, klinkt het door de vergaderruimte van de Belastingdienst. Twintig hoofden inclusief de mijne draaien zich geërgerd om. Tegen de muur zit een man onderuitgezakt op een klapstoeltje. ‘Deze moet ik even nemen, mensen’, zegt de man met Utrechtse tongval, terwijl hij naar het mobieltje in zijn broekzak grijpt. ‘Het zal net die opdracht van 1,5 miljoen zijn’, zo verklaart hij zijn asociale gedrag. ‘He Henk! Ik zit in een vergadering. Bel je straks effe terug, oké?’, roept hij in zijn tele­foon. Vergadering? Wat dacht je van een workshop belastingaangifte voor ZZP’ers.’

‘Wie is geen ZZP’er?’, vervolgt de belastingdienaar genaamd Willem. Hij oogt opgewekter dan ik verwachtte van een Belastingdienstmedewerker. Hij heeft zelfs een glinstering in zijn ogen. Vijf handen van de twintig (!!) paar schieten de lucht in. ‘Heb je dan personeel’, vraagt Willem aan een vrouw met hoog geblondeerd haar en Ans Markus-achtige ogen. ‘Nee’, antwoordt ze terwijl haar vinger in de lucht blijft steken. ‘Heb je wel een eigen onderneming?’

Haar rood gestifte lippen blijven stijf op elkaar. Ze twijfelt zichtbaar aan haar eerdere antwoord. Langzaam knikt de Barbievrouw. Ze kijkt argwanend, alsof het een strikvraag is. ‘Nou, dan ben je dus een ZZP’er. Een Zelfstandige Zonder… Pensioen.’ De dame schrijft de net geleerde afkorting snel op. Belastinghumor versus onwetendheid; ik denk niet dat dit een goede match is.

Willem van de Belastingdienst gaat verder met zijn boekhoudles. ‘Les 1: alle zakelijke aankoopbonnen bewaren. Niet in een bananendoos, maar netjes geordend’ ‘Jenkie!’, roept een forse dame uit. Ik ken de term niet, maar het zal zoiets als ‘verdorie’ betekenen. ‘Moet ik al mijn bonnetjes bewaren? Ik heb de bonnen van januari en februari al weggetieft.’ Willem tikt haar op de vingers. ‘Dan loop je BTW teruggave en aftrekposten mis. Eigen schuld.’

Het belerende toontje raakt een gevoelige snaar. Ik zie hoe de reuzin omhoog komt uit haar stoel. Ze wordt groter en groter. Ze leunt voorover, met een hand steunend op de tafel. Met de ander wijst ze woedend naar Willem. ‘Hoor es, jullie pikken onze centen in en dan moeten wij die verrekte bonnetjes verzamelen?’ De ambtenaar heeft zijn verdediging al klaar: ‘wij, wij? Wij pikken helemaal niks in, wij doen slechts wat de regering ons opdraagt.’

‘Oh, ben je er zo een?’, kaatst de vrouw. Zo’n ambtelijke loonslaaf, vul ik in gedachten in. ‘Hoor es’, begint Willem nu op dezelfde volkse toon – het lijkt de Tweede Kamer wel –, ‘ik heb niet op de kabinets­partijen gestemd. Dat waren jullie.’ Hij wijst terug naar de vrouw, en daarna naar de overige negentien deelnemers.

Willem praat nog een halfuurtje door over gemengde auto’s voor privé en zaak, kilometers aftrekken en tankpassen. Als dit een stripboek was hadden alle twintig deelnemers nu een enorm vraagteken boven hun hoofd. De glinstering in Willems ogen is weg. ‘Wie zich afvraagt waar ik de afgelopen vier uur eigenlijk over heb gepraat, kan beter een boekhouder inhuren’, zo besluit hij de bijeenkomst uitgeblust.

Ik maak een eerste en meteen ook laatste notie: ‘boekhouder bellen.’

Bekijk meer van

Praat mee

4 reacties

Maarten M, 11 maart 2012, 22:26

Ik zou je geld maar eens terugvragen ;)

Julia, 13 maart 2012, 13:16

Van de workshop? Die was gratis. Stukje service, dat dan weer wel!

J.C. Roodenburg, 15 maart 2012, 16:56

Van journalisten/zzp’ers mag je verwachten dat zij hun administratie op orde hebben. Anders zijn er belastingalmanakken genoeg voor heel weinig geld te koop. Als je die niet begrijpt, ja, dan hou alles op en ben je overgeleverd aan een professionele boekhouder. En al je bonnetjes uiteraard bewaren voor het geval dat de Belastingdienst om bewijzen vraagt. Als je gewoon netjes je aftrekposten opgeeft en niet buitensporig, doet zij dat vrijwel nooit!

Julia, 29 maart 2012, 17:09

Aangifte 2011 is geheel zelfstandig gelukt. Ik krijg zelfs geld terug!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.