training eu starters

— vrijdag 9 februari 2018, 11:11 | 1 reactie, praat mee

Beïnvloedt lokale journalistiek de Nederlandse democratie?

© Martijn Beekman / ANP

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ) gaat rond de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart onderzoek doen naar de vraag hoe - het gebrek aan- lokale journalistiek de Nederlandse democratie beïnvloed. Laatste wijziging: 9 februari 2018, 11:14

Dit omdat er al tijden veel discussie is over de staat van regionale en lokale journalistiek.  Aan de hand van de verkiezingen wil het Stimuelringsfonds laten zien wat het met de samenleving doet als we er massaal voor kiezen om geen geld over te hebben voor journalistiek in hun gebied.

De relatie tussen nieuwsvoorziening en stemgedrag wordt onderzocht in negen gemeenten: Amsterdam en Rotterdam, Enschede, Nijmegen, Almere, Smallingerland, Bunschoten, Langedijk en Roermond.

Onderzoeksbureau Kantar Public zal in elke gemeente 300 à 400 bewoners ondervragen over hun nieuwsgebruik en vertrouwen in de lokale politiek. Samen met studenten van Windesheim en de VU en onderzoekers van de LJS Nieuwsmonitor wordt de aanwezigheid van landelijke en lokale media in kaart gebracht, op alle (sociale) mediaplatformen. Dat wordt door de Media Distillery omgezet in data. Vervolgens wordt er naar verbanden gespeurd tussen de variabelen nieuwsaanbod, nieuwsgebruik en stemgedrag. Meer bij het Stimuleringsfonds

Lees ook de opinie van algemeen-secretaris van de NVJ over lokale journalistiek in de Volkskrant van vandaag

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

herman, 9 februari 2018, 21:18

De belangrijkste voorwaarde voorwaarde voor het bedrijven van lokale journalistiek is, dat deze zich onafhankelijk en volkomen betrouwbaar manifesteert.
De opinie van de NVJ, uitgerekend in de Volkskrant, maakt mij niet blij!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.