Beïnvloedt lokale journalistiek de Nederlandse democratie?

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ) gaat rond de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart onderzoek doen naar de vraag hoe - het gebrek aan- lokale journalistiek de Nederlandse democratie beïnvloed.
Dit omdat er al tijden veel discussie is over de staat van regionale en lokale journalistiek. Aan de hand van de verkiezingen wil het Stimuelringsfonds laten zien wat het met de samenleving doet als we er massaal voor kiezen om geen geld over te hebben voor journalistiek in hun gebied.
De relatie tussen nieuwsvoorziening en stemgedrag wordt onderzocht in negen gemeenten: Amsterdam en Rotterdam, Enschede, Nijmegen, Almere, Smallingerland, Bunschoten, Langedijk en Roermond.
Onderzoeksbureau Kantar Public zal in elke gemeente 300 à 400 bewoners ondervragen over hun nieuwsgebruik en vertrouwen in de lokale politiek. Samen met studenten van Windesheim en de VU en onderzoekers van de LJS Nieuwsmonitor wordt de aanwezigheid van landelijke en lokale media in kaart gebracht, op alle (sociale) mediaplatformen. Dat wordt door de Media Distillery omgezet in data. Vervolgens wordt er naar verbanden gespeurd tussen de variabelen nieuwsaanbod, nieuwsgebruik en stemgedrag. Meer bij het Stimuleringsfonds
Lees ook de opinie van algemeen-secretaris van de NVJ over lokale journalistiek in de Volkskrant van vandaag
Praat mee
1 reactie
herman, 9 februari 2018, 21:18
De belangrijkste voorwaarde voorwaarde voor het bedrijven van lokale journalistiek is, dat deze zich onafhankelijk en volkomen betrouwbaar manifesteert.
De opinie van de NVJ, uitgerekend in de Volkskrant, maakt mij niet blij!