Tegel Beeld en Geluid

— vrijdag 9 maart 2018, 17:03 | 0 reacties, praat mee

Bedrijven willen geld terug van Stichting Reprorecht

© Wikimedia commons

Zo’n 50 Nederlandse bedrijven hebben zich verenigd in het platform ReproClaim, om miljoenen euro's terug te eisen van Stichting Reprorecht die ze naar hun idee ten onrechte hebben betaald.

Eerlijk Auteursrecht is naar eigen zeggen specialist in het auteursrecht en de toepassing ervan in het bedrijfsleven. Ze stellen dat Stichting Reprorecht de bedrijven zou hebben misleid. Stichting Reporecht stuurt ieder Nederlands bedrijf jaarlijks ‘facturen’ voor het maken van kopieën uit boeken, kranten en tijdschriften. Dat zijn feitelijk offertes, aldus Eerlijk Auteursrecht.

Stichting Reprorecht laat in een reactie weten dat de organisatie te werk gaat volgens afspraken met VNO-NCW/MKB. De Auteurswet biedt instellingen en bedrijven de mogelijkheid om te kopiëren uit kranten, tijdschriften, boeken en ander auteursrechtelijk beschermd werk. Zij moeten daarvoor een vergoeding betalen aan rechthebbenden als schrijvers, fotografen en uitgevers. ‘Het gaat wel degelijk om facturen die wij versturen’, zegt Bakker Schut. De rekeningen komen voort uit afspraken tussen Stichting Reprorecht en VNO-NCW/MKB. Ze zouden gebaseerd zijn op grondig marktonderzoek naar daadwerkelijke kopieergedrag per sector.

Een claim heeft de organisatie niet ontvangen, aldus Bakker Schut. Meer bij CM / Transport Online

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.