website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Beeld en Geluid opent deel tv-archief voor publiek

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in Recht op donderdag 27 juli 2017, 08:56

© ANP

Nieuws

Het televisiearchief van Beeld en Geluid komt voor een deel beschikbaar voor het publiek. Het gaat om materiaal van 5 tot 25 jaar oud, afhankelijk van het genre. Nieuws en sport bijvoorbeeld wordt eerder toegankelijk, dan documentaires, drama of muziekprogramma’s. In verband met auteursrechten was het nog niet eerder mogelijk publiek toegang te verlenen tot archiefbeelden. Alleen programmamakers konden fragmenten uit oude programma’s gebruiken.

Volgens scheidend Algemeen Directeur Jan Müller heeft Beeld en Geluid met de NPO afgesproken dat video- en audiomateriaal, waarvan de NPO de rechten bezit en dat niet meer is te zien op de kanalen van de NPO, via Beeld en Geluid beschikbaar komt. “Het meeste materiaal is met publiek geld gemaakt en moet dus ook voor iedereen toegankelijk zijn, dat begrijpt en wil de publieke omroep ook.”

De NPO heeft de vrijgave van materiaal ook opgenomen in zijn concessiebeleidsplan voor de periode 2016-2020. Er is nog niet besloten langs welk kanaal dat materiaal aan het publiek beschikbaar wordt gesteld. Het is nog onbekend welke invloed de plannen van Beeld en Geluid gaan hebben op de huidige nostalgiezenders en platformen, waaronder NPO Best24, HilversumTV en ONS (voorheen NostalgieNet). Meer bij Spreekbuis

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Mag Inspiration Day