— donderdag 27 juli 2017, 08:56 | 0 reacties, praat mee

Beeld en Geluid opent deel tv-archief voor publiek

© ANP

Het televisiearchief van Beeld en Geluid komt voor een deel beschikbaar voor het publiek. Het gaat om materiaal van 5 tot 25 jaar oud, afhankelijk van het genre. Nieuws en sport bijvoorbeeld wordt eerder toegankelijk, dan documentaires, drama of muziekprogramma’s. In verband met auteursrechten was het nog niet eerder mogelijk publiek toegang te verlenen tot archiefbeelden. Alleen programmamakers konden fragmenten uit oude programma's gebruiken.

Volgens scheidend Algemeen Directeur Jan Müller heeft Beeld en Geluid met de NPO afgesproken dat video- en audiomateriaal, waarvan de NPO de rechten bezit en dat niet meer is te zien op de kanalen van de NPO, via Beeld en Geluid beschikbaar komt. “Het meeste materiaal is met publiek geld gemaakt en moet dus ook voor iedereen toegankelijk zijn, dat begrijpt en wil de publieke omroep ook.”

De NPO heeft de vrijgave van materiaal ook opgenomen in zijn concessiebeleidsplan voor de periode 2016-2020. Er is nog niet besloten langs welk kanaal dat materiaal aan het publiek beschikbaar wordt gesteld. Het is nog onbekend welke invloed de plannen van Beeld en Geluid gaan hebben op de huidige nostalgiezenders en platformen, waaronder NPO Best24, HilversumTV en ONS (voorheen NostalgieNet). Meer bij Spreekbuis

Bekijk meer van

Recht NPO Beeld en Geluid

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.