— maandag 20 mei 2019, 13:46 | 0 reacties, praat mee

BDUmedia test betalingsbereidheid voor huis-aan-huis-titels

Het interview in deelnemende kranten - in dit geval de Culemborgse Courant - is afgezien van de titel identiek | BDUmedia

Uitgeverij BDUmedia start voor enkele huis-aan-huis-kranten een 'vriendenactie', om lezers te vragen een titel eenmalig of maandelijks financieel te steunen. Volgens BDUmedia is het niet langer mogelijk om de gratis uitgaven enkel uit advertenties overeind te houden. Laatste wijziging: 20 mei 2019, 13:51

“In tegenstelling tot nieuwsmedia als lokale en regionale omroepen krijgen wij geen subsidie voor ons journalistieke werk”, zegt hoofd content Norbert Witjes in de Culemborgse Courant, een van de hah-bladen voor wie een vriendenactie wordt georganiseerd.

Papier- en bezorgkosten stijgen, terwijl de inkomsten uit advertenties dalen, aldus de uitgever. “Groeiende online inkomsten kunnen dit helaas nog niet compenseren. Hierdoor staat de papieren krant onder druk. Tot nu toe konden we iedereen in de regio Culemborg gratis onafhankelijk nieuws aanbieden, maar dat model lijkt minder toekomstbestendig”, aldus Witjes.

De Culemborgse Courant is niet de enige uitgave waar zo’n Vriendenactie voor wordt georganiseerd. BDUmedia lijkt betalingsbereidheid vooralsnog te testen met titels in de regio’s Betuwe en Klaverblad (Gorinchem en omstreken, red.). Het tekst in het interview met Witjes is bij alle deelnemende bladen identiek, alleen de titel (zoals bovenstaande zinsnede) is anders.

Volgens Witjes is een abonnementsvorm voor de titels op dit moment niet realistisch, omdat Nederlanders tot nu toe niet bereid zijn te betalen voor lokaal nieuws. “Ze zijn gewend dat dit gratis is, terwijl aan betrouwbare journalistiek natuurlijk ook gewoon een prijskaartje hangt. Mogelijk blijkt uit deze Vriendenactie dat die bereidheid hier anders ligt. Een abonneevariant sluit ik dan ook zeker niet uit”, aldus Witjes. Meer bij Culemborgse Courant

Bekijk meer van

verdienmodellen hah BDUmedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.