Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 11 december 2023, 08:50 | 0 reacties, praat mee

BBC moet mails rond het omstreden interview met prinses Diana vrijgeven

© ANP / John Stillwell

De BBC moet een aantal mails rond het omstreden interview met prinses Diana vrijgeven. Dat heeft de rechter besloten, meldde de BBC. Het gaat om mails die werden uitgewisseld in 2020, de tijd dat er veel ophef over het interview was. Laatste wijziging: 11 december 2023, 08:54

Het interview uit 1995 is de afgelopen jaren veel in het nieuws geweest. Zo deed de BBC twee jaar geleden onderzoek naar de wijze waarop het gesprek met journalist Martin Bashir was geregeld. Bashir zou valse informatie gebruikt hebben om het vertrouwen van Diana te winnen.

In het interview sprak de prinses zich uit over haar ongelukkige huwelijk met prins Charles.

‘Serieuze zorgen’
De mails werden eerder al opgevraagd door een journalist die onderzoek naar het interview doet, maar daar wilde de BBC niet aan meewerken. De rechter vond dat verdacht en noemde de werkwijze van de BBC “inconsistent, onjuist en onbetrouwbaar”. Het niet willen aanleveren van de mails zou “aanleiding voor serieuze zorgen” zijn.

De BBC heeft excuses aangeboden aan de onderzoekende journalist over het niet willen vrijgeven van de mails. Inhoudelijk heeft de nieuwsorganisatie nog niet gereageerd.

Het interview, dat in november 1995 werd uitgezonden, trok een recordaantal van 22,8 miljoen Britse kijkers. Diana en toenmalig prins Charles gingen kort na de uitzending uit elkaar. Het gesprek betekende voor Bashir de doorbraak.

Bekijk meer van

Prinses Diana BBC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.