Bastiaan Nagtegaal hoopt op ‘gevarieerd nieuwsdieet’ als parlementair verslaggever bij het ANP

De mediatoren in Den Haag heeft er sinds april een nieuw gezicht bij: Bastiaan Nagtegaal. Hij heeft zijn plek op de redactie van NRC verlaten om aan de slag te gaan als parlementair verslaggever voor het ANP.
Zijn debuut bij het ANP vond plaats op een dag waar parlementair verslaggevers van dromen. Terwijl heel Nederland toekeek hoe demissionair premier Mark Rutte een vocaal gevecht hield met de rest van de Kamer tijdens het debat over de mislukte formatie, had Nagtegaal zijn eerste dag. “Veel spannender worden politieke dagen niet. Terwijl de redactie het druk had moest ik tussendoor iedereen plús het systeem leren kennen. Sommige collega’s heb ik pas begroet nadat ik al twee uur naast ze zat.”
De reden van Nagtegaals entree in de wereld van politieke verslaggeving vindt lang geleden zijn oorsprong. Een voor een jongen van 9 ‘vreemde hobby’ is inmiddels uitgegroeid tot zijn werk. ‘Ik heb mijn hele leven al veel belangstelling gehad voor de politiek. Boven mijn bed hing een tekening die ik als kind had gemaakt: mijn interpretatie van de logo’s van alle politieke partijen. Het is echt een oude liefhebberij van me. Bij het ANP heb ik kans om daar mijn werk van te maken. Dat wilde ik heel graag dus die heb ik die kans met beide handen gegrepen.’
Onlangs nog uitte Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt kritiek op de branche. Volgens hem zou de politieke pers een te kleffe relatie hebben met de regering. Een vaker gehoord adagium als het gaat over de pers in Den Haag. Nagtegaal vindt het een moeilijke discussie, die volgens hem op elke redactie wel gevoerd wordt. “De kunst is om het gevaar van deze relatie in te zien en vervolgens kritisch te blijven op jezelf en de vragen die je stelt. Je moet geen onderdeel worden van de Haagse machinerie.”
Nagtegaal heeft een aantal portefeuilles onder zijn hoede gekregen: Justitie en Veiligheid, Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Binnenlandse Zaken. Maar in principe kan hij op elk onderwerp ingezet worden dat aandacht vraagt. “Ik ben een generalist. Bij elk onderwerp dat ik krijg, doe ik mijn best. Ik hoop vooral dat ik een gevarieerd nieuwsdieet zal krijgen. Daar geniet ik als journalist van.”
Praat mee