data als kans

— vrijdag 1 maart 2019, 19:44 | 0 reacties, praat mee

Uitgever ondertekent advertentie met steunbetuigingen aan Vink

UPDATE Met een paginagrote advertentie in de lokale krant hebben ruim veertig ondernemers uit Barneveld het opgenomen voor aannemingsbedrijf Vink. Volgens hen heeft het tv-programma Zembla Vink "onterecht in de beklaagdenbank geplaatst". Opvallend is dat ook de algemeen directeur van BDU, Henk van Esch, een van de ondertekenaars is van de advertentie, die is geplaatst in de Barneveldse krant, een uitgave van BDU. Laatste wijziging: 1 maart 2019, 19:58

“Vink verdient ons en uw vertrouwen”, stellen de ondertekenaars donderdag in het lokale dagblad, de Barneveldse Krant. Het aannemingsbedrijf kwam in opspraak na de onthulling van Zembla, op basis van een rapport van het Team Ketentoezicht Gelderse Omgevingsdiensten, dat in de Barneveldse wijken Eilanden-Oost en Veller vervuild zand is gebruikt dat volgens de regels nooit in een woonwijk had mogen worden toegepast.

Nu blijkt dat ook Henk van Esch, de algemeen directeur van BDU, een van de ondertekenaars is. In het AD meldt hij dat hij daarvoor is gevraagd. De advertentie is niet gratis geplaatst. Hij benadrukt dat de redactie onafhankelijk is.

“Bij BDUmedia geldt een redactiestatuut dat waarborgt dat onze journalisten onafhankelijk hun werk kunnen doen. De directie heeft geen enkele zeggenschap over wat er wel of niet gepubliceerd wordt. De persoonlijke mening van de directeur is bij BDUmedia niet bepalend voor wat de redactie wel of niet publiceert in de kranten of op de websites. Alle journalisten zijn bij ons vrij om geheel onafhankelijk hun werkzaamheden te verrichten”, aldus Van Esch tegen Villamedia.

Roelof Bosma, onderzoeksjournalist bij Zembla, reageert in het Reformatorisch Dagblad op de advertentie. “De advertentie sterkt me in het idee dat de verwevenheid in Barneveld ongezond is. Gemeenschapszin is prachtig, maar deze afhankelijkheid van elkaar schuurt. Schijnbaar ga je dan Trumpiaans reageren. Vink ging nooit inhoudelijk op onze vragen in, maar nu wel zo’n advertentie met gestrekt been erin richting de onderzoeksjournalistiek.” [...] “Los van de vele overtredingen die Vink volgens het rapport begaat, hebben we ook onthuld hoe het bevoegd gezag (gemeente en provincie, red.) het in dit dossier laat afweten.”

Zembla meldde eerder dat volgens forensisch expert Ton Diepeveen de gemeente Barneveld te veel verweven zou zijn met het bedrijf Vink en daardoor niet objectief en onafhankelijk kan handelen.

Uit aanvullend bodemonderzoek is inmiddels gebleken dat het zand voor 99 procent schoon is. De gemeente Barneveld maakte donderdag in de Barneveldse krant bekend dat ze het aangetroffen met styreen vervuilde zand laat vervangen door schoon zand.

Er loopt overigens nog een strafrechtelijk onderzoek naar Vink. Volgens het rapport van het Team Ketentoezicht Gelderse Omgevingsdiensten is grond onjuist gekeurd, zou ongekeurde grond toegevoegd zijn aan reeds gekeurde grond en zijn grote partijen grond administratief ‘zoekgeraakt’.

Lees ook:
Zembla boos na beschuldiging van wethouder (14 december 2018)

Bekijk meer van

Zembla Vink Barneveld

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.