— woensdag 15 juli 2020, 15:09 | 0 reacties, praat mee

Barbara Rijlaarsdam plaatsvervangend chef economieredactie NRC

Toen de hoofdredactie van NRC vroeg of ze plaatsvervangend chef van de economieredactie wilde worden, was de eerste reactie van Barbara Rijlaarsdam er een van twijfel. Ze was pas sinds 2,5 jaar weer terug op de politieke redactie en met de aankomende verkiezingen wilde ze daar nog wel even blijven. Maar tijdens een autorit van het Binnenhof naar Groningen, ging het toch knagen.

“De verkiezingen, daar leef je als politiek verslaggever echt naartoe”, vertelt de 34-jarige Rijlaarsdam. “Maar aan de andere kant wilde ik al langer uitzoeken of leiding geven bij me zou passen. Die kans kwam wat vroeger dan ik had verwacht. Ik had nog wat langer op de politieke redactie willen blijven, maar zie het feit dat ik gevraagd ben als een groot compliment.”

Na lang nadenken concludeerde Rijlaarsdam dan de kans te mooi was om te laten liggen. Vanaf augustus heeft ze als plaatsvervangend chef deels de leiding over de 25 koppen tellende economieredactie van NRC. “De redactie wordt geleid door een duo van chefs. De eindverantwoordelijkheid ligt bij chef Daan van Lent, maar in de praktijk delen we de taken.”

Geen onbekend terrein
Voor Rijlaarsdam is de economieredactie geen onbekend terrein. In 2011 werd ze vanaf de politieke redactie naar de economieredactie overgeplaatst, nadat ze een relatie kreeg met Henk Bleker, destijds staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Rijlaarsdam en Bleker zijn inmiddels getrouwd en hebben samen een dochter.

In eerste instantie moest Rijlaarsdam wennen op de economieredactie. “In Den Haag kan altijd alles. Er is een wederzijdse afhankelijkheid tussen politici en journalisten. Je krijgt daardoor veel makkelijker informatie. Bij economie ging ik schrijven over de detailhandel en de voedselindustrie. De bedrijven in die sectoren zaten vaak potdicht. Ik had in het begin moeite ertussen te komen.”

Toen winkelketen V&D begin 2015 ernstig in de problemen raakte, kreeg Rijlaarsdam naar eigen zeggen de smaak te pakken. Naast haar liefde voor de politieke verslaggeving ontstond er ook een liefde voor de economische journalistiek. “Ik zie ernaar uit om nu weer terug te keren naar de economieredactie.”

Bekijk meer van

NRC Barbara Rijlaarsdam

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.