word studentlid

— donderdag 27 augustus 2015, 16:47 | 0 reacties, praat mee

AP klaagt ministerie van Justitie aan

AP klaagt ministerie van Justitie aan
Andrew Gombert / EPA

Associated Press (AP) heeft het Amerikaanse Ministerie van Justitie aangeklaagd omdat de inlichtingendienst FBI weigert documenten te overhandigen die verband houden met het creëren van een nep-nieuwsverhaal, uit naam van het persbureau, om op die manier surveillance software op de computer van een verdachte te kunnen plaatsen. Laatste wijziging: 27 augustus 2015, 16:52

In 2014 werd via de Amerikaanse Wob om documenten gevraagd die verband hielden met het besluit van de FBI om een link naar een nepartikel te sturen naar een 15-jaar oude jongen die verdacht werd van het uiten van bedreigingen tegen een high school. Via die link kon de inlichtingendienst de computer van de verdachte infecteren met software waardoor de locatie en het internetadres van de jongen bekend werd.

AP maakte bezwaar tegen de list en vindt dat de naam van het persbureau is misbruikt. “De FBI [...] heeft een situatie gecreëerd waarbij ons geloofwaardigheid op grote schaal ondermijnd had kunnen worden”, zo staat in een brief uit 2014 van AP aan de toenmalige procureur-generaal Eric Holder.

Het persbureau wil nu ook weten hoe vaak de inlichtingendienst zich sinds 2000 heeft voorgedaan als een vertegenwoordiger van de media. De FBI heeft al aangegeven dat het zeker twee jaar kan duren voor de betreffende gegevens gevonden en gekopieerd kunnen worden. 

Bekijk meer van

Associated Press AP

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.