e learning nvj

— maandag 3 januari 2022, 09:05 | 0 reacties, praat mee

Axios (HBO) lanceert project om lokale Amerikaanse journalistiek te redden

September 2009: de laatste editie van de 150-jaar oude Rocky Mountain News rolt van de pers. Het gat in Amerikaanse lokale nieuwsvoorziening wordt moeizaam - en soms niet meer - gevuld. | AFP

De Amerikaanse actualiteitenrubriek Axios, van betaalzender HBO, gaat zich inzetten voor lokale verslaggeving. Het doet die belofte in een manifest, waarin de plannen worden toegelicht. De plannen zijn "waanzinnig ambitieus (of gewoon waanzinnig)", schrijft de redactie. "Gigantische maatschappelijke en zakelijke problemen los je niet op door klein te denken", aldus Axios.

In de plannen worden er verspreid over Amerika een netwerk van lokale journalisten opgetuigd, voorlopig in 14 grote steden. Dit jaar moeten daar nog zeker 11 steden bijkomen. Het nieuws van Axios Local wordt in de vorm van nieuwsbrieven naar lezers verspreid.

Axios-topman Jim VandeHei zegt dat het einddoel is om “slim, modern en betrouwbaar lokaal nieuws naar elke gemeenschap in Amerika te brengen”. Lokaal nieuws staat in de Verenigde Staten al jaren onder druk. Veel steden verloren hun regionale kranten; investeringsfondsen kopen noodlijdende uitgevers op, verkopen het lucratieve vastgoed in de binnenstad en kleden redacties uit.

Wat overblijft aan lokale nieuwsvoorziening is veelal van lage kwaliteit en heeft meestal weinig meer met journalistiek te maken.

Het Axios-team wil het project documenteren, zodat anderen kunnen leren “van ons succes en struikelpartijen”. Axios werd in 2017 opgericht; tien jaar eerder lanceerde het team Politico - dat inmiddels ook in Europa actief is.

“De risico’s zijn hoog, maar als het lukt zijn de beloningen dat ook”, aldus de redactie. Meer bij Axios

Bekijk meer van

HBO Axios

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Marjolein Slats, waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Karin Bais

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.