word actief nvj klein

— dinsdag 2 februari 2016, 11:50 | 0 reacties, praat mee

AVROTROS Opgelicht?! in gelijk gesteld

ANP

Hoewel AVROTROS Opgelicht?! de grenzen heeft opgezocht van het recht op wederhoor, oordeelt dat van het programma niet kan worden verlangd dat zij wachten tot het moment dat eiseres zelf klaar is om ‘een allesomvattende reactie’ te geven. Laatste wijziging: 2 februari 2016, 13:42

Het kort geding van 19 januari draait om een uitzending over een vrouw waar meerdere aangiftes tegen lopen van fraude, oplichting en verduistering. Die gaan over feiten die gepleegd zouden zijn tussen januari 2006 en 3 oktober 2015. In december vorig jaar werd de eiseres volgens haar “overvallen” door een camerateam van AVROTROS Opgelicht?!

31 december liet de advocaat van de vrouw de omroep onder andere weten dat haar eer en goede naam wordt aangetast. Als reactie stelt AVROTROS dat er vele klachten zijn binnengekomen en dat ze op deze manier is aangesproken omdat ze telefonisch niet bereikbaar was. Een reactie wordt alsnog zeer op prijs gesteld. 14 januari stelt de avocaat van de eiseres in een reactie dat de beschuldigingen onterecht en onjuist zijn. “Cliënte zal ook haar reactie geven. Dit vergt echter tijd. Cliënte is de nodige bewijsstukken aan het verzamelen.”
“Ik verzoek u mij te bevestigen dat u eerst de reactie van mijn cliënte zult afwachten, alvorens u een beslissing neemt om al dan niet uit te zenden.”

De voorzieningenrechter is van oordeel dat AVROTROS ten aanzien van de door haar in dit geval in acht te nemen wederhoor, de grenzen heeft opgezocht door zich aanvankelijk niet echt te hebben ingespannen om eiseres serieus de gelegenheid te bieden om te reageren op de aantijgingen. Ter zitting is namelijk niet meer gebleken dan dat ‘Avrotros heeft geprobeerd telefonisch contact te leggen met eiseres’ en dat dit niet gelukt is, en dat ook ‘een bezoek aan het adres waar zij mogelijk zou verblijven’ in eerste instantie niets heeft opgeleverd. Vervolgens is eiseres op 23 december 2015 bij het verlaten van een supermarkt in haar woonplaats overvallen door een cameraploeg van het programma Opgelicht?! Nadien heeft AVROTROS bij brief van 12 januari 2016 gemeld graag de reactie van eiseres te willen vernemen. Dit laatste overigens ook pas in reactie op de brief van 31 december 2015 van de advocaat van eiseres.

Anderzijds geldt dat eiseres weliswaar heeft betoogd dat zij graag weerwoord wil geven, maar op geen enkele wijze wordt aangegeven wanneer een weerwoord verwacht kan worden. De advocaat had namens zijn cliënt na de brief van 12 januari een concreet voorstel kunnen doen om in gesprek te komen met de omroep. Ook de uitnodiging van AVROTROS ter zitting om in de middag van de uitzending of in de uitzending zelf alsnog het standpunt van eiseres naar voren te brengen is afgeslagen, opnieuw zonder dat is aangegeven op welke (korte) termijn wel een weerwoord van eiseres verwacht kan worden.

Bekijk meer van

Opgelicht AVROTROS

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.