word studentlid

— maandag 6 juli 2015, 09:13 | 0 reacties, praat mee

CvdM in gsprek over experts Tussen Kunst & Kitsch

CvdM in gsprek over experts Tussen Kunst & Kitsch
Sander Koning / ANP Kippa

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) gaat in gesprek met AVROTROS over de rol van experts die verbonden zijn aan het programma Tussen Kunst & Kitsch. Dat laat het Commissariaat weten. Het Commissariaat reageert op de berichtgeving in de NRC van zaterdag. Die krant berichtte over mogelijke commerciele belangen van de taxateurs. Laatste wijziging: 6 juli 2015, 09:15

Een van de veertien handelaren die aan het tv-programma is verbonden heeft een twijfelachtige taxatie gegeven en na de opname van de taxatie geprobeerd het betreffende voorwerp ver onder de marktwaarde te verwerven. Het gaat om Fred Kats, sinds 1986 de expert uurwerken en instrumenten van het kunstprogramma. Een kostbaar middeleeuwse navigatie-instrument (een astrolabium), taxeerde hij op 10.000 tot 12.000 euro. Na de opname bood Kats namens een klant 20.000 euro, een bedrag dat in hetzelfde gesprek opliep tot “mogelijk zelfs 40.000 euro”. Twee Londense veilinghuizen taxeerden het astrolabium op omgerekend 112.000 tot 170.000 euro. In november werd het, inclusief opgeld, voor omgerekend 172.900 euro verkocht.

Volgens het CvdM is het niet de bedoeling dat experts die aan een publiek programma meewerken hier op oneigenlijke manier van profiteren; dat zou een vorm van zelfverrijking zijn die in strijd is met het publieke belang.

De omroep heeft inmiddels al aangegeven een gedragscode op te stellen die dit soort kwesties moeten voorkomen.

 

 

Bekijk meer van

AVROTROS

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.