NVJ compleet lid

— vrijdag 28 januari 2011, 14:59 | 0 reacties, praat mee

Wegener keert auteursrechtvergoeding uit

Een meevaller en een tegenvaller voor dagblad-journalisten. Wegener keert alsnog de 0,5 procent auteursrechtvergoeding uit. Daarmee is Wegener, voor zover nu bij de NVJ bekend is, de derde uitgever die de vergoeding toch uitkeert. Journalisten bij De Persgroep en NRC zouden al de auteursrechtvergoeding hebben ontvangen. In de dagblad-CAO is geregeld dat journalisten recht hebben op een auteursrechtvergoeding. Deze afspraken golden echter tot en met 2009. Omdat de Nederlandse Dagbladpers (NDP) geen collectieve afspraken meer wilde maken besloten veel werkgevers helemaal geen vergoeding meer toe te kennen. De NVJ dreigde met juridische acties omdat het recht op vergoeding doorwerkt in de individuele arbeidsovereenkomst van de dagbladjournalist. Juridische acties zijn volgens dagblad-secretaris Tom Gibcus nog steeds mogelijk als individuele dagbladuitgevers hierover geen afspraken maken met journalisten. Laatste wijziging: 28 januari 2011, 16:28

De 0,5 procent auteursrechtenvergoeding valt echter meteen weg nu blijkt dat de werkgevers dit jaar weer de verschuldigde Vut-premie bij de werknemers in rekening brengen. De NDP heeft eenzijdig besloten het komende half jaar 1,4 procent van de Vut-grondslag te innen bij dagbladjournalisten. Bij de cao-onderhandelingen eind 2009 is voor het jaar 2010 de afspraak gemaakt dat het werknemersdeel van de Vut-premie voor rekening van de werkgevers zou worden gebracht. Partijen verwachtten toen dat Vut-premieheffing in 2011 niet meer nodig zou zijn. De NVJ houdt echter vast aan de in het CAO-akkoord gemaakte afspraak dat de restfinanciering voor de VUT onderdeel zal zijn van het CAO-overleg 2011.

Bekijk meer van

Wegener NVJ

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.