anner smart octo

— woensdag 12 mei 2021, 16:49 | 0 reacties, praat mee

Auteursbond erkent probleem bij aanvragen coronasteun door freelance journalisten

© ANP / Venema Media

Freelance journalisten die financiële steun aanvroegen via de ‘Regeling nieuwe projecten en werkbeurzen auteurs’ van de Auteursbond, liepen daarbij onterecht tegen een blokkade aan. Wie bij het invullen van een webmodule aangaf freelance journalist te zijn, kon daarna niet meer verder met zijn aanvraag. Dat wekte bij freelancers de indruk dat zij geen aanspraak konden maken op steun via de regeling.

Dat was een fout in het systeem, antwoordt Marcel Hooft van Huysduynen, belangenbehartiger bij de Auteursbond, op vragen van Villamedia. Hij spreekt van een communicatiefout, die halverwege de derde aanvraagronde van de steunregeling is hersteld. “We hebben ook aanvragen ontvangen van freelance journalisten die financiële steun zochten bij het schrijven van een non-fictieboek. Een deel daarvan is ook toegewezen. En in onze voorwaarden zijn ze ook nooit uitgesloten geweest.”

De Regeling nieuwe projecten en werkbeurzen auteurs werd in de tweede helft van 2020 in het leven geroepen om makers van teksten financieel te steunen als zij in de problemen waren gekomen door de coronacrisis. Het geld dat met de regeling door de Auteursbond werd verstrekt, 160.000 euro, was afkomstig van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W). In totaal waren er drie aanvraagrondes.

De Coöperatie bood een soortgelijke regeling aan met zijn Matchingfonds. Ook het geld daarvoor werd beschikbaar gesteld door het ministerie van OC&W. “In eerste instantie was het de bedoeling dat alle aanvragen voor journalistieke projecten door het Matchingfonds zouden worden beoordeeld”, aldus Hooft van Huysduynen. “Dat werd in een later stadium aangepast. Het Matchingfonds zou de journalistieke aanvragen afhandelen, met uitzondering van boekprojecten. De aanvragen daarvoor zou de Auteursbond beoordelen. Dat is alleen niet op tijd doorgevoerd in de webmodule.”

Hooft van Huysduynen benadrukt dat freelance journalisten bij een volgende steunronde opnieuw aanvragen voor boekprojecten kunnen indienen bij de Auteursbond. Dat die vierde steunronde er komt is volgens hem zeker. Maar wanneer precies is nog onzeker. “Het ministerie heeft dat al toegezegd. We verwachten dat we de aanvraagronde voor de zomer kunnen openen.”

Bekijk meer van

Auteursbond

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.