— vrijdag 30 november 2018, 11:24 | 0 reacties, praat mee

Auteursbond, NVJ en Coöperatie roepen freelancers op tot prijsindexatie

Foto: Pixabay

De Auteursbond, de sectie zelfstandigen van de NVJ en De Coöperatie zijn een campagne gestart om freelance journalisten op te roepen hun prijzen te indexeren. Want dat doen freelancers nog te weinig, vindt de organisatie. Veel professionals in andere branches hogen jaarlijks hun tarieven een beetje op, om mee te groeien met de inflatie. Wie dat niet doet en voor dezelfde tarieven blijft werken gaat er in feite jaarlijks financieel op achteruit.

“In december sturen wij onze opdrachtgevers die daarvoor in aanmerking komen een tarief-indexering. Doe je mee?” vraagt de Auteursbond op haar website. Daar geeft de bond freelancers ook uitleg over hoe dat indexeren in zijn werk gaat, inclusief voorbeeldberekeningen die de minder mondige freelancer op weg kunnen helpen.

De Auteursbond is overigens wel realistisch over de slagingskans. “De overlegpartner kan overleg weigeren en botweg nee zeggen. Daarna ben je zelf weer aan zet om te bedenken hoe hard je het verder wilt spelen.” Voor freelancers die bang zijn dat klanten hen de deur wijzen wanneer ze vragen om een indexatie, heeft de Auteursbond nog een tip. “Als je het safe wilt spelen, spreid de indexering dan over een aantal jaren: een derde van je klanten bij de komende jaarwisseling, de andere twee delen eind 2019 en eind 2020. En in 2021 begint de cyclus opnieuw.”

Bekijk meer van

De Coöperatie Auteursbond

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.