data als kans

— woensdag 24 augustus 2022, 09:30 | 0 reacties, praat mee

Augustus in teken arrestatiegolf in Rusland onder journalisten

Unsplash

In de eerste twee weken van augustus zijn in Rusland zeker acht journalisten en mediawerkers opgepakt. Volgens de autoriteiten het resultaat van onderzoek naar afpersing en fraude, volgens persvrijheidsorganisatie CPJ een doorzichtig excuus om kritiek de kop in te drukken. Laatste wijziging: 24 augustus 2022, 09:31

Volgens CPJ is een verwijzing naar vermeende (belasting)fraude een veelgebruikte aanleiding om huiszoeking te doen en kritische journalisten en media te intimideren. Er zouden sinds het begin van de arrestatiegolf nog zeker zeven journalisten vast zitten.

CPJ maakte een overzicht van opgepakte journalisten en de diverse aanklachten. Het gaat vaak om verzoeken tot steekpenningen “om iets níet te publiceren”, belastingfraude of verduistering. Een journalist vermoedt dat hij preventief is opgepakt, nadat hij op sociale media daarover had losgelaten aan stukken te werken “die niet iedereen zal bevallen”.

Hoofdredacteur Aleksey Oboechov van nieuwplatform SOTA zegt tegenover CPJ dat de beschuldiging van afpersing vaak wordt gebruikt wanneer mensen onderling een appeltje te schillen hebben, niet zozeer als breed middel om persvrijheid te onderdrukken.

Bekijk meer van

Rusland

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.