basis naar compleet

— dinsdag 24 augustus 2021, 11:24 | 0 reacties, praat mee

Associated Press vraagt gouverneur Florida om zijn woordvoerster te beteugelen

Woordvoerster Pushaw ging na intimidatie van de AP-journalist een halve dag op het Twitter-strafbankje | Paul Hennessey / Zuma Press Wire

De persoonlijke woordvoerder van de Floridiaanse gouverneur Ron DeSantis is tijdelijk van Twitter geweerd nadat ze volgers opriep een journalist van persbureau Associated Press (AP) "af te branden" voor een in haar ogen opzettelijk beschadigend artikel over haar baas. Laatste wijziging: 24 augustus 2021, 11:32

Adjunct-directeur Daisy Veerasingham van AP sprak vorige week DeSantis aan op het intimiderende gedrag van woordvoerster Christina Pushaw, richting AP-verslaggever Brendan Farrington. Die had een dag eerder gewezen op een donor die miljoenen heeft overgemaakt aan DeSantis.

De donor in kwestie investeert tevens in Regeneron Pharmaceuticals, dat een medicijn op basis van monoklonale antilichamen produceert dat bij de behandeling van coronapatiënten wordt gebruikt. Het medicijn ondersteunt patiënten bij het aanmaken van antistoffen tegen corona.

DeSantis prijst het potentieel van deze behandelingen tijdens campagnes in de staat.

Pushaw spoorde volgers aan om Farrington en AP op het hit piece aan te spreken. Ze had Farrington eerder gedreigd “hem op scherp te zetten” als het verhaal niet werd aangepast. Daarna gebruikte Pushaw Light. Them. Up. ter aansporing van volgers, hetgeen haar op een tijdelijke verbanning kwam te staan.

De woordvoerster voelt zich oneerlijk behandeld met haar 12 uur verbanning van Twitter. Ze verwijt Twitter dat de Taliban op het platform vrijelijk mag communiceren maar “de perswoordvoerster van een democratisch gekozen politicus niet”.

DeSantis vindt dat AP door twijfel te zaaien over Regeneron mensen potentieel in gevaar heeft gebracht. Mogelijk vermijden mensen nu een potentieel levensreddend middel, klaagt DeSantis.“Was dat het waard?”, schreef hij in een brief aan AP.

Het aantal dagelijkse coronadoden in Florida steeg de afgelopen tijd sterk. Vorige week stierven bijna 1500 mensen aan het virus, meer dan in voorgaande pieken.

Associated Pers staat achter het verhaal en de verslaggever. Veerasingham stelt in een brief aan DeSantis dat het gedrag van Pushaw geen plaats verdient in de overheid. Farrington heeft zijn Twitter-profiel voorlopig op privé gezet.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.