banner festival 23

— vrijdag 14 maart 2008, 12:21 | 0 reacties, praat mee

Arm Wallonië

Laatst was ik op uitnodiging van uitgeverij De Geus te gast op de voorstelling van ‘Het beste land ter wereld’, een reisverslag door België van Dylan van Eijkeren.

Laatste wijziging: 27 april 2008, 15:24

Het is een typisch Hollander-ontdekt-Zuiderburen-boek, waarin om de andere alinea cliché’s ter grootte van de Antwerpse kathedraal vallen, de auteur meer Belgische bieren ontmoet dan Belgen zelf en – mogelijk is er een causaal verband – zich afvraagt waarom die Walen en Vlamingen toch niet beter kunnen samenleven. Een boek met de diepgang van een kiezelsteentje dat over het wateroppervlakte gekeild wordt, en het verbaasde me dan ook niet dat na mijn tussenkomst zelfs niet de gebruikelijke fles wijn als dank werd overhandigd. Een mens moet bereid zijn een prijs te betalen om iets van dat Hollandse meerderwaardigheidscomplex te slopen. Al blijf je achteraf wel met een kater zitten: zullen ze nu nooit eens echt de moeite nemen om dit land te willen begrijpen?

Daarom sprong mijn hart van vreugde over toen ik hoorde dat ‘Arm Wallonië’ van mijn Vlaamse Humo-collega Pascal Verbeken de M.J. Brusseprijs voor het beste journalistieke boek had gewonnen. Want als er nu één boek is dat dit rare land een beetje verklaart, dan wel dit. Eind 19e eeuw publiceerde Auguste De Winne, journalist van het socialistische dagblad Le Peuple, zijn klassieke reportageboek ‘Door Arm Vlaanderen’, het verslag van een reis langs ‘gaten van verdriet’ waar hongersnood, analfabetisme en uitbuiting welig tieren.

Honderdduizenden Vlamingen trokken naar een van de meest ontwikkelde industriële Europese regio’s uit die tijd: Wallonië. Tot begin jaren ’60 bleef Wallonië een magneet voor grote golven arbeidsmigranten uit alle windstreken. Die gouden tijd is voorbij. Vandaag zijn de economische verhoudingen omgedraaid: het in welvaart badende Vlaanderen wil daarom steeds meer afstand nemen van de verpauperde Walen. In ‘Arm Wallonië’ brengt Verbeken een eeuw later een tegenbezoek aan Wallonië, en ontmoet hij weinig bier maar veel mensen: boeren, oud-mijnwerkers, winkeliers, professoren, bedrijfsleiders, illegalen, leraren, burgemeesters, asielzoekers, cineasten, syndicalisten,…. Allen schilderen ze mee aan een veelkantig, ontroerend tableau van een land dat moeizaam zijn verloren trots probeert terug te vinden, en meteen een verklaring biedt voor het politieke kluwen dat België vandaag is.

Ik wil aan al mijn Nederlandse collega’s de vriendelijke raad geven het te lezen, vooraleer ze nog één letter over België op papier zetten.

Bekijk meer van

Yves Desmet België

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.