Weer groot datalek en wereldwijd journalistiek onderzoek: Paradise Papers

Opnieuw zijn er miljoenen documenten gelekt uit belastingparadijzen. De Paradise Papers werpen licht op constructies via belastingparadijzen. Ze brengen onder andere de Britse koningin Elizabeth en U2 zanger Bono in verlegenheid. Ook worden er weer banden aangetoond tussen een Amerikaanse minister en Russen uit de kring rond Poetin. Daarnaast laat het zien hoe multinationals als Apple, Nike en Glencore de belastingparadijzen benutten om belasting te ontwijken en omstreden deals te verhullen.
#ParadisePapers - 13.4 million documents, 94 media partners, more than 120 politicians and world leaders. https://t.co/lHHyt9eLTS pic.twitter.com/mecTosLSxD
— ICIJ (@ICIJorg) November 5, 2017
Het lek is een vervolg op de Panama Papers, dat toendertijd werd gezien als het grootste datalek in de geschiedenis van datajournalistiek.
Nu zijn er 13,4 miljoen documenten gelekt naar de Süddeutsche Zeitung. Het gaat om e-mails, klantenbestanden en overeenkomsten van advieskantoren op onder andere Bermuda, Singapore, de Kaaimaneilanden en Malta. De documenten, met een totale omvang van 1,4 terabyte (TB), hebben betrekking op de periode 1950-2016.
Die documenten zijn via het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) gedeeld met 382 journalisten in 67 landen. In Nederland hebben de dagbladen Financieele Dagblad en Trouw toegang tot de documenten. Meer bij The Guardian
Praat mee
2 reacties
W. Theunisse, 15 maart 2018, 23:21
Waar kan ik de data downloaden?
W. Theunisse, 15 maart 2018, 23:27
Het doet mij denken aan de boten op Port Zelande met namen zoals : The godfather e.d.