— woensdag 12 november 2014, 08:47

‘BBC wil actualiteiten extern brengen’

De BBC overweegt actualiteitenprogramma's in een aparte, commerciële dochteronderneming onder te brengen. Intern zou daar de naam 'NewCo' voor worden gehanteerd, meldt The Guardian op basis van bronnen bij het proces. De redacties die de reguliere journaals produceren vallen niet onder de plannen, weet de krant. Het hoofd Televisie Danny Cohen reist momenteel BBC-locaties of om de plannen uit te leggen. Ook afdelingen die drama-producties en natuurdocumentaires maken zouden in commerciële ondernemingen worden ondergebracht. De BBC moet mede onder politieke druk met publiek geld gemaakte producties lucratiever exploiteren. Uiteindelijk moeten de nieuwe onderdelen financieel zelfstandig worden. Er zou binnen de BBC door sommige afdelingen hard worden gelobbyd om binnen het concern te mogen blijven. Kinderprogramma's, educatie, sport en nieuws zouden sowieso binnen eigen beheer blijven. Ook zal de BBC een aantal populaire producties als Top Gear en soap Eastenders zelf blijven produceren. Wel komt er ruimte voor externe partijen om programma's voor de BBC-zenders te pitchen. Er is ook kritiek op de NewCo-plannen: zo verdwijnen vaste redacteuren. Ook bestaat er twijfel of goede, langdurige onderzoekjournalistiek mogelijk is in een puur commerciële omgeving.

Bekijk meer van

The Guardian BBC actualiteiten

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.