persveilig seminar

— dinsdag 14 september 2021, 10:46 | 0 reacties, praat mee

Apple komt met belangrijke software-update na ontdekking Pegasus-spyware

NSO Group in Israël - © Sebastian Scheiner / AP

Apple heeft een belangrijke software-update uitgebracht vanwege een kwetsbaarheid in het besturingssysteem iOS. Het Israëlische bedrijf NSO Group heeft namelijk een tool ontwikkeld die hen in staat stelt om Apple-producten te hacken met een nog nooit eerder geziene techniek.

Hackers zouden met de Pegasus-spyware toegang kunnen krijgen tot berichtenapp iMessage, zelfs als gebruikers niet op een onbetrouwbare of frauduleuze link of bestand klikken, ontdekte onderzoeksbureau Citizen Lab, een waakhond voor cyberbeveiliging. Volgens Citizen Lab wordt de kwetsbaarheid op zijn minst sinds februari dit jaar misbruikt.

Ze hadden ontdekt dat de iPhone van een Saudische activist al sinds februari was geïnfecteerd met de spyware. Pegasus kan daardoor onder meer de camera en microfoon van een gebruiker inschakelen, berichten, mails en gesprekken opnemen en zelfs berichten via versleutelde berichtenapps terugsturen naar klanten van NSO.

Deze zomer bleek al dat spyware van het Israëlische bedrijf NSO Group wordt gebruikt om wereldwijd journalisten, mensenrechtenactivisten en advocaten te hacken. In documenten stonden telefoonnummers van 50.000 slachtoffers die mogelijk gehackt zijn met de software Pegasus. Er stonden 180 journalisten op die lijst

Formeel verkoopt NSO Group Pegasus zijn producten alleen aan overheden om criminelen en terroristen op te sporen en te schaduwen, maar de spionagesoftware is al meerdere malen in verband gebracht met misbruik door autoritaire regimes. Er zijn al meerdere rechtszaken tegen het bedrijf gevoerd.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.