training eu starters

— donderdag 27 augustus 2015, 17:00 | 0 reacties, praat mee

ANP investeert in video en nieuwsapp

Persbureau ANP gaat vanaf dit najaar in hoog tempo video’s leveren. Die variëren van hele items tot flitsen van maximaal 20 seconden. Het ANP investeert ook fors in live blogs en een nieuwsapp voor de zakelijke markt.

Dat maakte het persbureau donderdag bekend op een eerste ‘najaars-presentatie’. Hoofdredacteur Marcel van Lingen: “Het persbureau van vandaag moet meer doen dan alleen tekst en foto’s leveren. Op internet is video erg belangrijk, vandaar dat we ons video-aanbod fors uitbreiden. Als persbureau volgen wij de hartslag van het nieuws. Dat doen we voortaan in tekst, beeld, audio en video.”

De hele korte video-onderwerpen, nieuws flashs, zijn nieuw voor het ANP. Van Lingen: “Een zogenaamde flash is maximaal 20 seconden. We leveren beelden met geluid intro en voice over, zodat onze klanten heel snel zelf een nieuwsonderwerp verder kunnen aankleden.” De beelden worden gemaakt door het ANP zelf en ingekocht van buitenlandse persbureaus. Van Lingen: “We gaan veel vaker een cameraman op pad sturen. En cameraman is dan een breed begrip, iedereen die bewegend beeld kan maken.”

De investeringen in het persbureau zijn ook bedoeld om de zakelijke klanten beter te bedienen. Directeur Guido van Nispen: “Omzetgroet in de mediasector realiseren is een helse klus. Alle mediabedrijven zijn klanten en hun omzetten staan onder druk. In de zakelijke markt zien we wel groei. Nu al maakt dat 40 procent van onze omzet uit.”

Het ANP had in 2013 een jaaromzet van ongeveer 26 miljoen euro, blijkt uit de jaarrekening die bij de Kamer van Koophandel is gedeponeerd. Daarvan kwam 7,9 miljoen euro bij de dagbladen vandaan, 2,5 miljoen euro bij de omroepen en 15,6 miljoen van de ‘business lines’.

Van Nispen: “Als je naar de zakelijke markt kijkt, zijn er in Nederland ongeveer 2,5 miljoen kenniswerkers. Die zien wij als onze doelgroep. Hun informatiebehoefte kunnen wij bevredigen. Ook zien we dat bedrijven zich steeds meer als content-producent opstellen. En veel communicatieprofessionals gedragen zich als redacteuren.  Die kunnen we ook helpen.”

Naast de nieuwsfeed van het ANP, maakt het persbureau voor de zakelijke markt ook een nieuwsmonitor, verspreidt persberichten plus adviseert en produceert branded content in tekst, beeld en video. Van Nispen: “Met name de branded content groeit flink.”

Van Lingen: “Maar de kern van dit bedrijf is en blijft de onafhankelijke redactie. Er staan Chinese muren tussen de redactie en de overige activiteiten.”

Om de media, maar ook de zakelijke klanten, beter te bedienen, gaat het ANP ook meer inzicht geven in het productieproces. Van Lingen:  “We willen meer waarde gaan toevoegen. Een modern persbureau doet meer dan alleen een agenda uitsturen en daarna de productie leveren. We gaan in twee fasen de klant toegang tot het hele productieproces, waarbij straks ook maatwerk mogelijk is. De klant kan uiteindelijk co-creator worden. Om te beginnen is het doel precies te vertellen waar we mee bezig zijn, zodat de klant zijn eigen proces zo efficiënt mogelijk kan inrichten en dubbel werk wordt voorkomen.”

Een eerste stap op weg daar naar toe was het inrichten van de geïntegreerde newsroom. Inmiddels worden alle producten van het ANP digitaal opgeslagen en met elkaar in verband gebracht. Dus verhalen, de gesproken radiobulletins, de uitgeschreven bulletins, fotobijschriften, videobeelden en archief in één omgeving. Op termijn kan de klant zelf meekijken in stukken die nog niet helemaal af zijn.

De volgende stap is de introductie van live blogs, vanaf dit najaar. Van Lingen: “We gaan per onderwerp alles wat we maken in een tijdlijn publiceren en daar aan toevoegen wat de klanten nog kunnen verwachten. De live blogs moeten uitgroeien tot wat wij noemen ‘Whats Up’. Dat wordt een dienst die het gat dicht tussen agenda en de uiteindelijke productie. Dus als we bijvoorbeeld over tien minuten een quote van Rutte krijgen, melden we dat meteen via Whats Up. Onze klanten kunnen hun tijd dan ergens anders aan besteden.”

Een laatste innovatie die het ANP presenteert, is de nieuwsapp. Van Nispen: “Daarmee heb je alle ANP producten in de palm van je hand. Niet alleen dus de nieuwsstroom, maar ook het archief en onze nieuwsmonitor. Het is het sluitstuk van de geïntegreerde newsroom. De app stellen we ter beschikking aan al onze klanten zodat ze altijd alle informatie van het ANP tot hun beschikking hebben.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.