banner anp

— dinsdag 16 maart 2021, 14:42 | 0 reacties, praat mee

Pointer en Nieuwscheckers beginnen aan driedaagse factcheck-marathon

De eerste factchecks zijn al afgerond | Pointer / KRO-NCRV

Met ingang van vandaag werken onderzoeksjournalisten van Pointer (KRO-NCRV) en het team van Nieuwscheckers (Universiteit Leiden) samen om drie dagen lang, full-time, uitspraken van politici te factchecken. Tot en met 18 maart worden politieke uitspraken van partijen en politici tegen het licht gehouden.

Conclusies van deze ‘factcheck marathon’ worden via Twitter en de Pointer-website gedeeld. De eerste factchecks zijn al gepubliceerd. De teams houden uitspraken in de gaten die op sociale media en op televisie/radio worden gedaan.

Pointer-eindredacteur René Sommer: “Op de verkiezingsdag in de Verenigde Staten zag je veel misinformatie voorbijkomen. In de grote stroom aan informatie die voorbijkomt is het voor het publiek lastig te doorgronden wat waar is en wat niet. Daarom gaan we op 16, 17 en 18 maart fulltime factchecken. We checken ook wat er wordt gezegd nadat de uitslag bekend is. We hebben gezien welke misinformatie in de VS werd verspreid nadat de verkiezingsuitslag daar bekend werd. Op onze website en op Twitter kun je in één oogopslag zien wat klopt en wat niet. Uiteraard lichten we ons oordeel uitgebreid toe en zijn transparant over onze bronnen.”

Het publiek wordt uitgenodigd twijfelachtige uitspraken die ze graag gecontroleerd zien worden in te sturen via factcheckpointer@kro-ncrv.nl.

Bekijk meer van

Pointer Nieuwscheckers

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.