ANP-persalarm: brekend is niet de enige journalistieke afweging

Het ANP scherpt het beleid voor het persalarm aan. Een persalarm is voortaan boven alles bedoeld om redacties te helpen accuraat journalistieke keuzes te maken en niet in de eerste plaats om brekend nieuws te brengen. Hoofdredacteur Freeks Staps legt uit.
Zo’n 2.000 Nederlandse journalisten krijgen gemiddeld 2,4 keer per dag (gemeten over de laatste veertien maanden) een persalarm van het ANP: een bericht dat vergezeld van een dwingend geluidje (de letters ANP ANP in Morsecode) hele redacties naar hun telefoon doet grijpen. Maar soms mondt zo’n persalarm uit tot een collectief zuchten. Is dat nou echt breaking news? Het ANP heeft de spelregels aangepast.
Staps: ‘Eerst een simpele lifehack: elke journalist kan zijn eigen persalarm op onderwerp instellen. Ga in de app op je telefoon naar instellingen>persalarmen en vink de onderwerpen aan waarover je geïnformeerd wilt blijven.’
Dan de journalistiek-inhoudelijke vraag: wanneer verstuurt het ANP eigenlijk een persalarm? Staps: ‘We hebben dat aangescherpt. Eerder zouden we twijfelen bij bijvoorbeeld grote sportuitslagen, of bij die VS-Afghanistan-deal, of bij Marco & Leontine Borsato. Want is dat wel brekend? We zeggen nu: brekend is niet de journalistieke afweging. Wel: heeft de journalistiek er iets aan? Moeten we er iemand heen sturen? Moeten we een liveblog beginnen? Moet de voorpagina omgegooid? Moeten we een berichtje tikken? Dat telt. Dit nieuwe beleid is opgesteld door de chefs en de hoofdredactie, op het interne netwerk geplaatst en het Stijlboek wordt er op aangepast’.
‘Een persalarm is dus geen graadmeter van wat breaking news is, daar kunnen de meningen immers over verschillen. Het uitgangspunt is simpelweg dit: het ANP verstuurt een persalarm om redacties in staat te stellen journalistieke keuzes te maken’.
Een persalarm is het begin van een nieuwsontwikkeling en markeert een van deze twee momenten, aldus Staps: snel opkomend nieuws. Denk bijvoorbeeld aan de tramaanslag in Utrecht, een aardbeving in Groningen, 23 auto’s in een kettingbotsing op de A1, Reinbert de Leeuw overleden, Amerikaanse media berichten dat Bernie Sanders een hartaanval had. En belangrijke, maar geplande gebeurtenissen. Bijvoorbeeld de Brexit krijgt zijn beslag in de nacht van 31 januari, de uitkomst van de belangrijkste sportwedstrijden, uitspraken van een belangwekkende rechtszaak.
Niet elk persalarm zal iedereen op elk moment evenveel aanspreken. Wel kan de redactie altijd met een persalarm aan de slag, aldus Staps. ‘Het is helder, beknopt en snel. Laten we beginnen met de feiten’.
Praat mee