website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Anouk Eigenraam kijkt ernaar uit om ‘grip op onoverzichtelijk China’ te krijgen

Linda Nab — Geplaatst op woensdag 8 mei 2019, 14:00

© Eigen foto

Carrière In China is een heuse Hollandse stoelendans gaande. Nederlandse correspondenten pakken hun koffers of wisselen van opdrachtgever én er worden nieuwe gezichten verwelkomd. Een van die nieuwe gezichten is Anouk Eigenraam (40). Na de zomer volgt ze Sjoerd den Daas op, die in China blijft voor de NOS. Ze gaat naast het FD ook aan de slag voor BNR en De Tijd.

Toen deze kans voorbij kwam, bevond haar leven zich eigenlijk nèt in wat rustiger vaarwater. Sinds een jaar werkte ze bij het FD. De jaren daarvoor waren hectisch; stonden in het teken van reizen en van haar boek ‘Welkom in adoptieland, een persoonlijke en kritische zoektocht’. Om het te kunnen schrijven verbleef Eigenraam, geboren in Zuid-Korea en als baby geadopteerd door Nederlandse ouders – zeven maanden in haar geboorteland.

Toch hapte ze toe. ‘De posten zijn niet rijk bezaaid. En toen kwam dit voorbij, nota bene bij de krant waar ik al voor werkte. Dat kon ik niet laten lopen. Zeker omdat het in de regio is die ik heel interessant vind. In China gebeurt zo ontzettend veel. Het is een totaal onoverzichtelijk land. Ik vind het een uitdaging om daar grip op te gaan krijgen.’

Een correspondentschap ambieerde ze altijd al. ‘De tijd die ik in Korea verbleef, was een verkapte test om uit te vinden of het iets voor mij zou zijn’, zegt ze. Eigenraam werkte in Seoul naast aan haar boek ook aan verhalen voor verschillende media, voornamelijk NRC. ‘Iedereen heeft een romantisch idee van het correspondent zijn. Maar in werkelijkheid is het niet altijd even gemakkelijk. Je moet constant improviseren. Toen ik daar zat, kwam ik erachter dat ik dat juist leuk vind.’

Eigenraam gaat vanuit China financieel-economische verhalen maken. ‘Over grote techbedrijven, macro-economie, de agrarische sector en biotechnologie – waar ik zelf erg in ben geïnteresseerd. Maar wat ik vooral over het voetlicht wil brengen, is wat die grote macro ontwikkelingen daar voor uitwerking hebben op micro niveau. Daarvoor zal ik naast China ook naar Japan kijken. Én naar Korea.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.