word actief nvj klein

— woensdag 25 september 2019, 10:31 | 0 reacties, praat mee

Amsterdam mag beleid rond aanpak reclamedrukwerk handhaven

Een nee-nee-sticker is straks onnodig. Alleen wie aangeeft reclamedrukwerk te willen ontvangen, krijgt dat straks nog | ANP

Amsterdam mag een opt-in-systeem blijven hanteren voor ongeadresseerd reclamedrukwerk, heeft de rechter bepaald. Sinds januari 2018 mogen folders nergens worden bezorgd, behalve als er een 'ja-ja'-sticker op de brievenbus zit. Laatste wijziging: 25 september 2019, 10:54

De reclamebranche wilde de maatregel ongedaan maken, die boetes in het vooruitzicht stelt voor overtreders. Amsterdam wil met het systeem papierverspilling en milieuvervuiling tegengaan.

Tegenover de NOS zegt wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) dat sinds januari 2018 het aantal huishoudens dat ongevraagd drukwerk ontvangt van 210 naar 80 duizend is gedaald. Gemiddeld scheelt dat per huishouden zo’n 33 kilo papier.

Diverse andere steden hebben aangekondigd soortgelijke opt-in-regelingen te gaan hanteren. Onder meer Haarlem, Nijmegen, Utrecht en Rotterdam hebben daartoe besloten. In Utrecht gaan ook huis-aan-huisbladen onder de ja ik wil-aanpak vallen.

Brancheorganisaties voor het MBK en de reclame zijn daar fel op tegen.

Het zou betekenen dat ook huis-aan-huisbladen met een zeker percentage journalistieke producties niet ongevraagd in de bus mogen worden gestopt. De Utrechtse Internet Courant (DUIC), waarvan ook een papieren editie verschijnt, ligt om die reden op diverse locaties in de stad voor het grijpen en wordt niet apart bezorgd.

Bekijk meer van

hah City Amsterdam

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.