— woensdag 23 september 2015, 09:24 | 0 reacties, praat mee

Amnesty waarschuwt Amerikaanse techbedrijven rond China

How Hwee Young / EPA

Mensenrechtenorganisatie Amnesty grijpt een belangrijke Chinees-Amerikaanse technologietop aan om aandacht te vestigen op het repressieve internetbeleid dat China hanteert - mede mogelijk gemaakt door geavanceerde elektronica. Op woensdag komen topmannen van de grootste Amerikaanse technologiebedrijven naar Seattle voor die top. De Chinese president Xi Jinping zal de bijeenkomst bezoeken tijdens zijn eerste staatsbezoek aan de Verenigde Staten. Laatste wijziging: 23 september 2015, 09:28

Amerikaanse bedrijven mogen niet wegkijken van deze online repressie, enkel om toegang te krijgen tot de lucratieve Chinese markt. Onder meer Apple, Facebook, Google, IBM en Microsoft sturen zwaargewichten naar de beurs. “Wie het bed induikt met de Chinese overheid, is medeplichtig aan het onderdrukken en gevangen zetten van mensen die enkel hun recht van meningsuiting willen gebruiken”, stelt Amnesty.

Sinds Xi aan de macht kwam, heeft China honderden mensen bestraft voor het online geven van hun mening. Amnesty citeert de New York Times dat van Amerikaanse bedrijven expliciet wordt verwacht dat ze zich commiteren aan het Chinees beleid, dat uit blokkades van populaire sociale media en nieuwssites bestaat. Ook zijn zoekmachines verplicht resultaten te filteren, rond bijvoorbeeld de studentenprotesten op het Tiananmenplein in 1989.

Bedrijven zijn volgens Amnesty ook moreel verplicht niet zomaar informatie over eindgebruikers te overhandigen. De mensenrechtenorganisatie wijst erop dat repressie in Westerse landen ook flink in opkomst is - met filtering, datahonger bij de overheid en het binnendringen van computers van journalisten, bloggers en activisten.

Bekijk meer van

China Amnesty International

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.