— dinsdag 14 april 2015, 10:38 | 0 reacties, praat mee

China heeft nieuw ‘internetkanon’

How Hwee Young / EPA

Onderzoekers van de Universiteit van Toronto hebben een nieuw wapen ontdekt dat China inzet om sites aan te vallen: the Great Cannon. The Guardian beschrijft hoe onderzoekers een recente cyberaanval nader bekeken en ontdekten dat er specialistische software werd ingezet om bepaalde sites offline te dwingen. Het ging daarbij om een regionale kopie van de website van dagblad New York Times en een aanval op GreatFire, een organisatie die Chinese gebruikers in staat stelt om geblokkeerde websites alsnog te bezoeken. De aanval duurde twee weken. Begin vorige maand werd ook een software-archief offline gedwongen, vrijwel zeker met hetzelfde 'Grote Kanon'. De onderzoekers stellen dat het kanont een nieuw wapen is, naast de geavanceerde blokkades, die wel de 'Great Firewall of China' wordt genoemd.

Het Great Canon kan namelijk internetverkeer van miljoenen gewone Chinese internetgebruikers omleiden en concentreren. Het gezamenlijke dataverkeer overweldigt gemiddelde webservers die dan niet langer beschikbaar zijn voor legitieme verzoeken.

Zulke zogeheten denial of service-aanvallen bestaan al langer, maar vereisen altijd computers die op een of andere wijze in een zogeheten botnet zijn ingelijfd. Het gaat daarbij om computers waar gebruikers onwetend met kwaadaardige software - malware - zijn geïnfecteerd.

Dit nieuwe wapen zou voor het eerst een vorm van ‘overheidgesanctioneerde’ technologie zijn om computers van internetgebruikers te recruteren zonder dat daar eerst malware op een computer moet worden gezet. De onderzoekers vragen zich af waarom China het nieuwe wapen zo publiek heeft ingezet. Meer bij The Guardian

Bekijk meer van

GreatFire.org China

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.