website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Amerikaanse minister van Justitie: ‘persvrijheid heeft grenzen’

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in censuur op maandag 7 augustus 2017, 08:55

Jeff Sessions

Jeff Sessions - © Tasos Katopodis / EPA

Nieuws

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions gaat het lekken binnen de overheid stevig gaat aanpakken. “De cultuur van lekken moet stoppen”, zei hij op een persconferentie. Mensen die informatie lekken zullen worden gepakt en aangeklaagd. Het lekken van informatie is volgens Sessions een gevaar voor de nationale veiligheid.

Het ministerie kijkt ook of er juridische stappen tegen de media gezet kunnen worden, om erachter te komen van wie de lekken komen. Het is niet uitgesloten dat journalisten worden vervolgd. “We respecteren de belangrijke rol van de pers”, zei Sessions. “Maar ze kunnen niet ongestraft levens op het spel zetten.”

Sessions zei dat er een speciale FBI-afdeling is opgericht om de zaken te behandelen. Het aantal onderzoeken naar lekken is verdrievoudigd ten opzichte van de regering-Obama, zei Sessions. Die toename is des te forser omdat justitie onder Obama meer lekzaken opende dan alle eerdere Amerikaanse regeringen samen. Er zijn volgens hem al vier mensen aangeklaagd op verdenking van het illegaal verstrekken van geheime informatie en het verbergen van contacten met buitenlandse veiligheidsdiensten. Meer bij Fortune / Huffington Post / New Republic / CNN / CPJ

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.