— donderdag 8 oktober 2020, 13:54 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse Louise Glück wint Nobelprijs voor de Literatuur

Louise Glück in 2015 - © Shawn Thew / EPA

De prestigieuze Nobelprijs voor de Literatuur is dit jaar gewonnen door de Amerikaanse dichteres Louise Glück. De prijs werd donderdag via een livestream vanuit Stockholm bekendgemaakt. Het Nobelcomité noemt Glück een van de meest prominente dichters in de hedendaagse Amerikaanse literatuur.

De 77-jarige Glück debuteerde in 1968 met Firstborn en bracht daarna nog elf poëziebundels uit. Ze won in de VS al meerdere prijzen, waaronder de Pulitzerprijs voor haar bundel The Wild Iris.

Door het comité wordt ze onder meer geroemd vanwege het blootleggen van pijnlijke familierelaties, en het oproepen van universele emoties. “Een sober maar ook speels taalgebruik”, duidde voorzitter Anders Olssen het werk van de dichteres. “Haar stem is onmiskenbaar. Openhartig, compromisloos, maar ook vol humor.”

De prestigieuze prijs wordt sinds 1901 uitgereikt aan een auteur die een bijzondere bijdrage aan de literatuur heeft geleverd. Naast de eervolle onderscheiding krijgt Glück een bedrag van 10 miljoen Zweedse kronen (960.000 euro). Meer bij de Nobelprijs / NOS / NU.nl

Bekijk meer van

Nobelprijs Louise Glück

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.