word studentlid

— dinsdag 21 juni 2022, 07:43 | 0 reacties, praat mee

Nobelprijs Dmitri Muratov levert ruim 100 miljoen op voor Oekraïne

Nobelprijs Dmitri Muratov levert ruim 100 miljoen op voor Oekraïne
© AFP / Fabrice Coffrini

De Russische journalist Dmitri Muratov, hoofdredacteur van het Russische weekblad Novaja Gazeta, heeft de Nobelprijs voor de Vrede die hij in 2021 won (samen met de Filipijnse Maria Ressa) laten veilen. De opbrengst was 103,5 miljoen dollar (98 miljoen euro).

Muratov gaat het volledige bedrag doneren aan UNICEF, dat het zal gebruiken voor Oekraïense kinderen die op de vlucht zijn geslagen vanwege de oorlog in het land. Muratov koos voor UNICEF omdat “het cruciaal is dat het geld naar een organisatie gaat die niet tot enige overheid behoort.”

Muratov en Ressa kregen de prijs in 2021 vanwege “hun inspanningen om de vrijheid van meningsuiting te bewaren.” Muratov was een van de journalisten die Novaja Gazeta in 1993 oprichtten, na de val van Sovjet-Unie.

Het afgelopen jaar was het weekblad het enige medium dat nog kritiek uitte op president Vladimir Poetin. In maart verliet het medium Rusland, nadat Moskou een wet aannam die hoge gevangenisstraffen mogelijk maakte voor iedereen die kritiek had op de oorlog in Oekraïne.

Bekijk meer van

Nobelprijs Dmitry Muratov

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.