e learning nvj

— woensdag 28 juli 2021, 09:31 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse klokkenluider veroordeeld tot bijna 4 jaar cel

Daniel Hale op een ongedateerde arrestatiefoto van de Nashville Police Department. De klokkenluider kreeg bijna vier jaar cel voor het lekken van informatie rondom drone-oorlogsvoering.

De Verenigde Staten hebben een 33-jarige klokkenluider veroordeeld tot bijna 4 jaar gevangenisstraf voor het lekken van geheime informatie rondom drone-oorlogsvoering. Volgens de rechter had Daniel Hale zijn punt ook kunnen maken zonder de bewuste documenten aan een journalist te geven. Laatste wijziging: 28 juli 2021, 09:36

Hale, in dienst bij het luchtmachtonderdeel dat drones inzet, zegt dat hij in eerste instantie geloofde in de missie, maar al snel tot de conclusie kwam dat er bij drone-oorlogsvoering vooral onschuldigen worden geraakt. “Het was nodig de leugen te ontmaskeren dat drones inzetten ons beschermt, dat onze levens meer waard zijn dan de hunne”, aldus Hale.

De Amerikaanse autoriteiten zeggen dat Hale met zijn lekken Amerikaanse levens in gevaar heeft gebracht. Hale deelde onder meer documenten over de selectiecriteria van doelwitten en verslagen over de effectiviteit van drones.

De Washington Post bericht dat, tijdens een campagne van vijf maanden in Afghanistan, het Amerikaanse leger zélf concludeerde dat 90 procent van alle doden niet het beoogde doelwit waren.

Hale zegt dat burgerslachtoffers via gegoochel met definities werden weggepoetst. Mannen van een leeftijd waarin ze in principe hadden kunnen vechten, werden als enemy combatants aangeduid.

Persvrijheids- en mensenrechtenorganisaties wezen tijdens het proces op het verkillend effect dat een veroordeling heeft op de bereidwilligheid om informatie met journalisten te delen. Ze stellen dat de spionagewet waar Hale nu onder is veroordeeld ten tijde van de Eerste Wereldoorlog werd ingevoerd voor het aanpakken van buitenlandse spionnen - niet om Amerikanen te straffen op hun medeburgers op misstanden willen wijzen.

The Intercept, het medium waar Hale zijn documenten deelde, publiceerde een reeks artikelen over de zaak. Ze publiceerden afgelopen weekend ook een handgeschreven verweer van Hale.

Aanklagers hadden 11 jaar cel geëist, onder meer omdat ze vonden dat Hale uit ‘ijdelheid’ had gehandeld en onvoldoende spijt had getoond over zijn handelen.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.