— woensdag 30 juni 2021, 08:31 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse Justitie neemt tientallen domeinnamen van Iraanse nieuwssites in beslag

Bezoekers aan de Iraanse nieuwssite Al-Kawthar krijgen nu een melding over de inbeslagname.

Persvrijheidsorganisatie CPJ heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie om opheldering gevraagd rond een reeks inbeslagnames van domeinen van Iraanse nieuwssites. Onder de domeinnamen zitten volgens CPJ ook nieuwssites die kritisch over de autoriteiten in Teheran berichtten.

Volgens een verklaring van het ministerie zijn de domeinen gevorderd in het kader van de sancties tegen Iran. Bepaalde Iraanse groeperingen, individuen en groeperingen mogen onder die sancties geen internationale diensten afnemen.

Een aantal sites was volgens de Amerikaanse Justitie direct betrokken bij paramilitaire organisaties als Kataeb Hezbollah en de Iraanse Revolutionaire Garde. Ze zouden “vermomd als nieuwsorganisaties” desinformatiecampagnes voeren.

Volgens CPJ zijn bij de actie ook legitieme nieuwsorganisaties het slachtoffer geworden. Het ontbreken van een duidelijke onderbouwing voor de redenen achter de ingreep maakt het voor de betrokken organisaties lastig. Ook heeft het ministerie geen uitputtende lijst gepubliceerd van de 33 domeinen die zijn gevorderd.

Een woordvoerder van het ministerie stelt dat CPJ het met het persbericht van 22 juni moet doen. Een aantal sites is naar alternatieve domeinnamen overgestapt om daar te blijven publiceren. Meer bij CPJ

Bekijk meer van

Verenigde Staten Iran

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.