— woensdag 13 november 2019, 11:56 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse douane mag niet langer zomaar in apparatuur neuzen

Foto, vingerafdruk... het hoort erbij om Amerika in te komen. Je telefoon moeten afstaan mag alleen met goede reden | AFP

Een federale rechter in Amerika heeft beslist dat de Amerikaanse douane niet zonder gegronde aanleiding mag zoeken in telefoons, laptops en tabletcomputers van reizigers. De laatste jaren explodeerde deze praktijk van rond 8500 verplichte zoekacties in 2015 tot ruim 30 duizend vorig jaar.

De Amerikaanse douane en immigratiediensten moeten van rechter Denise Casper vooraf een gegronde reden hebben om inzage te eisen in digitale apparatuur. De laatste jaren werden onder meer bij inreizende journalisten, veteranen en wetenschappers in hun apparatuur geneusd.

Rechter Casper noemt dit welhaast routinematig doorzoeken van telefoons en computers in strijd met de Amerikaanse grondwet, waarvan het vierde amendement specifiek onnodige en onredelijke (huis)zoeking en inbeslagname verbiedt.

Amerikaanse burgerrechtenbewegingen American Civil Liberties Union (ACLU) en de Electronic Frontier Foundation (EFF) wilden dat douane- en immigratiediensten zelfs vooraf een huiszoekingsbevel moesten regelen, maar dat ging Casper te ver.

De ACLU en EFF begonnen een rechtszaak uit naam van tien mensen die aan de grens hun apparatuur moesten afstaan voor digitale recherche. Onder hen waren moslims en minderheden. ACLU-advocaten noemden de zoektochten weinig meer dan fishing expeditions zonder duidelijk doel. Meer bij Reuters

Bekijk meer van

Verenigde Staten

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.