— zaterdag 25 februari 2023, 12:48 | 0 reacties, praat mee

Amerikaans toestel met CNN-ploeg aan boord treft Chinese jet

Een vliegtuig van de Amerikaanse marine met aan boord een team van CNN is vrijdag in nauw contact geweest met een Chinees gevechtsvliegtuig. Dat gebeurde boven de Zuid-Chinese Zee, waar CNN meevloog met het Amerikaanse verkenningsvliegtuig. De Chinese straaljager volgde het Amerikaanse vliegtuig zo'n vijftien minuten en draaide toen om. Laatste wijziging: 25 februari 2023, 12:49

Volgens de CNN-journalisten, die naar eigen zeggen aan boord een uniek inkijkje kregen, laat de situatie met het Chinese toestel zien “hoe gespannen de relatie tussen de VS en China is” in het gebied. Zo zou de piloot van de Chinese jet niet gereageerd hebben toen de Amerikaanse piloot aangaf een bocht te willen maken.

Het Chinese toestel, dat voorzien was van raketten, vloog op zo’n 150 meter van de Amerikanen en was volgens de CNN-journalisten zo dichtbij dat ze “de piloot zijn hoofd zagen bewegen”. De Amerikaanse gezagvoerder sprak zelf van “een hele gewone vrijdag”.

Er zijn al jaren spanningen rond de Zuid-Chinese Zee. Van eilanden in het gebied is bekend dat tot wel vijf landen er aanspraak op maken.

Bekijk meer van

CNN

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.