Amendement over redactiestatuut niet in stemming gebracht in Tweede Kamer

Het amendement over kwalitatieve eisen die in het redactiestatuut moeten worden opgenomen, van GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld, is door haarzelf ingetrokken. Het amendement zou donderdagmiddag in stemming worden gebracht, maar de partij voorzag te weinig steun.
GroenLinks wil het amendement op een later moment opnieuw in stemming brengen, zegt een woordvoerder.
Algemeen secretaris van de NVJ, Thomas Bruning, laat desgevraagd aan Villamedia weten: ‘Ik ga ervan uit dat van uitstel zeker geen afstel komt. Beter geregelde onafhankelijkheid en medezeggenschap in Hilversum is echt van groot belang voor de journalistieke programmering van de publieke omroep. Net als een betere rechtspositie via meer vaste contracten bij de omroep, iets waar de politiek nu eindelijk werk van wil maken, tot vreugde van de NVJ. Dat zou kunnen door een harde eis op te nemen in de prestatienormen voor de NPO.’
‘Sociale veiligheid’
‘Onafhankelijkheid van media is van cruciaal belang voor de democratische rechtsstaat’, schrijft Westerveld in haar amendement.
‘De Mediawet 2008 borgt deze onafhankelijkheid met als belangrijkste instrument het redactiestatuut. Uit onderzoek van het Commissariaat voor de Media blijkt echter dat de wettelijke eisen van het redactiestatuut “niet voldoende” geborgd zijn in de Mediawet 2008.’
Westerveld wil met haar amendement ervoor zorgen ‘dat er kwalitatieve eisen worden gesteld die tenminste in een redactiestatuut moeten worden opgenomen als het gaat om de onafhankelijkheid van de redactie, medezeggenschap van de redactie en de sociale veiligheid van de redactie’.
Daarnaast moet haar voorgedragen aanvulling van de wet ervoor zorgen, dat in het redactiestatuut procedurele regels moeten worden opgenomen over de aanstelling van de hoofdredacteur en op welke maner de redactie daar medezeggenschap over heeft.
Praat mee