Onderzoek onder journalisten

— zaterdag 5 mei 2012, 09:30 | 0 reacties, praat mee

Alweer soesjes?

Na een uitputtende stageperiode waarin de student álles uit de kast heeft getrokken om een geweldige indruk te maken komt op de dag des oordeels vast en zeker de vraag: ‘Wil je nog een aantal maanden stage lopen?’ Poeh, nog langer?

De huidige Postdoc studenten van de Erasmus Universiteit hoorden vorige week bij welke krant ze vanaf juni stage gaan lopen. Tot die tijd overlaadt de hoofddocent hen met bemoedigende, maar ook ontmoedigende woorden. Het ‘Zet ‘m op hé, jullie kunnen het!’, wordt afgewisseld met een: ‘Stage bij NRC? Volkskrant? Parool? Verwacht niet dat je snel een baan krijgt, in het beste geval krijg je een stageverlenging.’

‘Is het vooruitzicht echt zo slecht?’, vragen de postdoccers aan mij en mijn ex-klasgenoten. ‘Ja, dat is het!’, antwoorden wij als ervaringsdeskundigen.

‘Dat betekent overigens niet dat er geen kansen zijn, die zijn er heus wel. Zwangerschapsverloven, lange vakanties, ernstige ziektes, interne verschuivingen bij gesettelde collega’s en natuurlijk, halleluja, de CAO-contracten voor jonge journalisten. Niet te vroeg juichen, die kansen zijn zeldzaam. Onthoud deze twee vragen om in te schatten of jij ze gaat grijpen:
1: ben je goed genoeg?
2: hoeveel tijd kan en wil je investeren in een uitzichtloze klus? Je moet onderaan beginnen en vandaar opklimmen. Maar hoe lang blijf je in het dal wachten als er in de verste verte geen pad is te zien?

Sommigen wachten maanden. Eerst de verlengde stage. De financiële eindjes zijn nauwelijks aan elkaar te knopen, bovendien wordt de journalistieke arbeidsmarkt nog krapper door jouw bereidheid om voor 300 euro per maand te werken. Maar anderzijds, voor jou tien, of wat zeg ik, honderden anderen. Daarna krijg je misschien een eindredactieplek toebedeeld. Niet je droombaan, wel eindelijk wat inkomen. Op een dag sta je buiten. Met weliswaar wat extra werkervaring, maar ook met een deuk in je zelfvertrouwen, een verder opgelopen huurachterstand en geen enkel bruikbaar toekomstplan. Die grote comeback als redacteur kwam er niet van.

Toch wordt een lange adem soms beloond met salaris. Het blijft wel spannend, want verder dan een maand kan je niet vooruit kijken. Terwijl je afscheidsslagroomsoesjes uitdeelt, trekt het hoofd personeelzaken je zijn kantoor in. Je mag nóg een maandje blijven. Soesjes weer ingenomen en terug in de tas. Jij, hup aan het werk. Niet dat je andere plannen had gemaakt voor de komende vier weken. Behalve vakantie dan, maar die zeg je – duh – direct af. Op een dag mag je op gesprek voor dat CAO-contract. Jackpot!’

‘Dus, moet ik mij nu wel of niet gewillig en afwachtend opstellen?’, onderbreekt de verwarde student ons relaas. ‘Geen idee.’

Ik neem het heft in eigen hand door te freelancen. Elke laatste dag van de maand koop ik soesjes in afwachting van mijn functioneringsgesprek. Yes, mijn bankrekening zegt dat ik nog een maandje mag blijven.

Bekijk meer van

Julia Conemans

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.