— dinsdag 14 maart 2017, 14:07 | 0 reacties, praat mee

Alle vorderingen ‘Burgers tegen Plasterk’ afgewezen

Minister Ronald Plasterk was een drijvende kracht achter nieuwe bevoegdheden van inlichtingendiensten | Remko de Waal / ANP

Het Gerechtshof Den Haag heeft in hoger beroep alle vorderingen van de coalitie 'Burgers tegen Plasterk' afgewezen. De groep van burgers en organisaties (waaronder de Nederlandse Vereniging voor Journalisten) versus de Nederlandse Staat maakte bezwaar tegen het gebruik van informatie door Nederlandse inlichtingendiensten dat afkomstig was van buitenlandse diensten, maar niet in overeenstemming met het Nederlands recht zou zijn verzameld.

Naast de NVJ deden onder meer Internet Society Nederland en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten aan de zaak mee. In de uitspraak stelt het Gerechtshof dat niet is vast te stellen of het Amerikaanse NSA en de Britse GCHQ het materiaal op ongeoorloofde wijze verzamelen.

Beweringen dat de verzameling ‘volstrekt disproportioneel’ zou zijn en de diensten in het verzamelen ‘eenvoudigweg te ver gaan’ zijn volgens het Hof te vaag en niet voldoende onderbouwd. “Of een bepaalde activiteit disproportioneel is laat zich ook niet in algemene zin beantwoorden, omdat dat afhankelijk is van de specifieke omstandigheden van het geval”, stelt de rechter.

De Nederlandse Staat wees op de toegangsprocedures die rond de informatie zijn opgesteld. Er komt er ook in de Verenigde Staten een rechter aan te pas en verder is de NSA eveneens aan toezicht gebonden bij het vergaren van informatie. Ook kunnen burgers van de Europese Unie sinds begin vorig jaar via de Amerikaanse rechter hun recht op bescherming van persoonsgegevens uitoefenen, aldus de Nederlandse Staat.

Algemene opmerkingen over de gestelde strijdigheid van de Amerikaanse regels met internationale verdragsverplichtingen volstaan in dat licht niet, meent het Hof. De Nederlandse inlichtingendienst moet er op kunnen vertrouwen dat de Amerikaanse en Britse collega’s hun sleepnet in lijn met internationale verdragen inzetten.

Er is volgens het Hof ook geen bewijs voor claims dat de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten momenteel tekortschiet. Meer in uitspraak ECLI:NL:GHDHA:2017:535

Bekijk meer van

Burgers tegen Plasterk

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.