training eu starters

— donderdag 14 januari 2016, 09:18 | 0 reacties, praat mee

Al Jazeera America haalt derde verjaardag niet

Stan Honda / AFP

Nog geen drie jaar na de lancering stopt Al-Jazeera America op 30 april met uitzenden. De werknemers zijn woensdagmiddag over het besluit ingelicht, ingegeven door achterblijvende kijkcijfers en gedaalde inkomsten bij de Qatarese geldschieters door de ingestorte olieprijs. Laatste wijziging: 14 januari 2016, 09:59

In de memo van topman Al Anstey wordt gerefereerd aan een onhoudbare situatie gezien de uitdagingen in de Amerikaanse mediawereld. Het ligt volgen Al Anstey absoluut niet aan de inzet van werknemers of de kwaliteit van de journalistiek. Dat is een schrale troost voor de werknemers, meldt de New York Times. Het besluit de zender op te heffen is volgens die krant ook niet unaniem genomen.

De zender kende een moeizame start, met rechtszaken tussen mediapartners. Gedurende de bijna drie jaar dat de zender actief was, kreeg Al-Jazeera America te maken met arbeidsconflicten en beschuldigingen van een angstcultuur, ‘ingeweven’ anti-semitisme in de bedrijfscultuur en seksisme tegenover vrouwelijke werknemers.

De jurist die de zender tegen rechtszaken van ontslagen werknemers verdedigde, bleek niet over de juiste papieren te beschikken. Het betekent volgens experts dat de zender kwetsbaar is voor mogelijk miljoenen aan schadeclaims.

De zender wist verder op prime-time zelden boven de 40.000 kijkers te trekken, wat schraal afsteekt tegen de 1,95 miljoen die concurrent Fox News op zulke momenten weet te interesseren. Het gebrek aan een zakelijke model anders dan geld ontvangen uit Qatar lijkt de zender nu fataal te worden, aldus de New York Times.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.