website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Al Jazeera America haalt derde verjaardag niet

Lars Pasveer — Geplaatst in actualiteiten op donderdag 14 januari 2016, 09:18

Stan Honda / AFP

Stan Honda / AFP

Nieuws

Nog geen drie jaar na de lancering stopt Al-Jazeera America op 30 april met uitzenden. De werknemers zijn woensdagmiddag over het besluit ingelicht, ingegeven door achterblijvende kijkcijfers en gedaalde inkomsten bij de Qatarese geldschieters door de ingestorte olieprijs.

In de memo van topman Al Anstey wordt gerefereerd aan een onhoudbare situatie gezien de uitdagingen in de Amerikaanse mediawereld. Het ligt volgen Al Anstey absoluut niet aan de inzet van werknemers of de kwaliteit van de journalistiek. Dat is een schrale troost voor de werknemers, meldt de New York Times. Het besluit de zender op te heffen is volgens die krant ook niet unaniem genomen.

De zender kende een moeizame start, met rechtszaken tussen mediapartners. Gedurende de bijna drie jaar dat de zender actief was, kreeg Al-Jazeera America te maken met arbeidsconflicten en beschuldigingen van een angstcultuur, ‘ingeweven’ anti-semitisme in de bedrijfscultuur en seksisme tegenover vrouwelijke werknemers.

De jurist die de zender tegen rechtszaken van ontslagen werknemers verdedigde, bleek niet over de juiste papieren te beschikken. Het betekent volgens experts dat de zender kwetsbaar is voor mogelijk miljoenen aan schadeclaims.

De zender wist verder op prime-time zelden boven de 40.000 kijkers te trekken, wat schraal afsteekt tegen de 1,95 miljoen die concurrent Fox News op zulke momenten weet te interesseren. Het gebrek aan een zakelijke model anders dan geld ontvangen uit Qatar lijkt de zender nu fataal te worden, aldus de New York Times.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.