word studentlid

— donderdag 25 januari 2024, 17:06 | 0 reacties, praat mee

Ahmed Aboutaleb overweegt communicatie over geweldsdelicten in te perken, NVJ uit onvrede

 Ahmed Aboutaleb overweegt communicatie over geweldsdelicten in te perken, NVJ uit onvrede
Volgens Aboutaleb controleren drugsbazen "in een ver land" via de media of de aanslag geslaagd is, om zo tot betaling aan de aanslagpleger over te gaan. - © ANP / Bart Stoutjesdijk

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt het "geen goed idee" om terughoudend te zijn met de berichtgeving aan de media over zware geweldsincidenten, zoals explosies en beschietingen van woningen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam opperde eerder donderdag dit idee in de vergadering van Rotterdamse gemeenteraad. Laatste wijziging: 25 januari 2024, 17:11

Volgens Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, is bijna niemand gebaat bij geheimhouding.

“Niet alleen de journalistiek, maar ook betrokkenen, omwonenden en burgers zijn gebaat bij tijdige en adequate berichtgeving die nodig is om indianenverhalen en maatschappelijke onrust te voorkomen.”

‘Dat is zeer uitzonderlijk’
Volgens Aboutaleb controleren drugsbazen “in een ver land” via de media of de aanslag geslaagd is, om zo tot betaling aan de aanslagpleger over te gaan. “We overwegen als driehoek, en dat is zeer uitzonderlijk, de actieve communicatie over de explosies niet meer te doen,” aldus de burgemeester.

Bruning is niet onder de indruk van deze argumenten. “Criminelen hebben genoeg communicatiemiddelen om erachter te komen of een aanslag is geslaagd. Mediastilte zal daarop geen invloed hebben.”

Het idee van de mediastilte kon ook bij leden van de gemeenteraad op weinig enthousiasme rekenen. Zowel de coalitiepartijen als de oppositie stelden vraagtekens bij de wettelijke haalbaarheid ervan. Ook stellen ze dat berichtgeving in de media van belang is voor hun werk.

Bekijk meer van

Ahmed Aboutaleb

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.