word studentlid

— woensdag 18 april 2012, 09:36

Ageeth Scherphuis (1933 - 2012)

Laatste wijziging: 18 april 2012, 14:44

Op 16 april overleed Ageeth Scherphuis, een vrouw om verliefd op te blijven. In vele media is zij herdacht, als omroepster, als redacteur van Vrij Nederland, als programmamaker en als feministe.  Zij deed het allemaal, en zij deed ze goed – zelf was zij de enige die daaraan bleef twijfelen. Kort voor haar dood zaten wij samen in een restaurant. De vrouw aan het tafeltje naast ons keek in haar richting, aarzelde, stond toen op en liep naar ons toe. ‘Bent u Ageeth Scherphuis? Ik wil alleen zeggen hoe ik u bewonder en hoeveel u voor mij betekent.’ Ik heb Ageeth zelden zo zien stralen. Een week later hoorde zij dat ze ongeneeslijk ziek was.

Ageeth had geen makkelijk leven. Zij verloor haar eerste man, haar zoon, en jaren later Joop van Tijn, haar grote liefde. Maar de littekens die dat naliet tekenden haar niet. Bitterheid heb ik nooit bij haar bespeurd, verdriet liet zij zelden aan buitenstaanders zien.
Zij was vaak bekaf als we samen op de redactie van Vrij Nederland tot diep in de nacht aan een stuk werkten. Ik had al lang naar huis gewild, maar Ageeth ging door, zodat ik ook niet met goed fatsoen durfde vertrekken. Iedere komma kostte haar pijn, ieder woord moest gewogen worden. Tot alles op zijn plaats viel.

We begonnen beiden bij De Typhoon, dagblad voor de Zaanstreek – een krant die uit het verzet ontstond maar helaas na de oorlog alsnog sneuvelde. De oorlog, en vooral het verzet, fascineerde haar. Zij schreef daar veel over, ondermeer (met Anita van Ommeren) een liefdevol boekje over Gerrit Jan van der Veen , een van de plegers van de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister.
Bij Vrij Nederland kruisten onze wegen zich opnieuw. Mijn moeder verafschuwde mijn keus voor dat linkse blad van ‘die gifkikker’ Rinus Ferdinandusse. Maar het feit dat Ageeth daar ook werkte, maakte veel goed. Dat was toch een keurig meisje. Ik heb Ageeth vaak geplaagd met een jeugdzonde, haar boekje ‘Behoorlijk en Bekoorlijk’. Maar die sullige titel typeert haar wel. Bij de redactie – destijds vooral baarden en
spijkerbroeken - duurde het lang voor bij iedereen het besef doorbrak dat achter die beschaafde en gesoigneerde verschijning een getalenteerd journalist schuilging.

Kees Schaepman
Foto: Bert Nienhuis

Bekijk meer van

Carrière

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.