— maandag 22 augustus 2016, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Encryptie steeds groter probleem bij OM en AIVD

Het Openbaar Ministerie (OM) en de AIVD hebben steeds meer last van encryptie, het versleutelen van data, waardoor berichten van verdachten niet of nauwelijks kunnen worden ontcijferd. Dat zegt officier van justitie Martijn Egberts tegen de NOS. Laatste wijziging: 22 augustus 2016, 09:03

“Wat wij het liefst zouden zien is dat we, na toetsing door een rechter, toch bij die versleutelde informatie zouden kunnen”, zegt Egberts. Dat zou kunnen betekenen dat bedrijven als WhatsApp toegang zouden moeten geven tot versleutelde berichten van gebruikers. WhatsApp zegt dat dat op dit moment niet mogelijk is.

Het kabinet heeft eerder al aangegeven niet van plan te zijn encryptie te beperken ook al bemoeilijkt encryptie het werk van de inlichtingendiensten. Minister Van der Steur (Justitie en Veiligheid) wees in januari erop dat het versleutelen van data belangrijk is voor het beveiligen van persoonsgegevens en bedrijfsinformatie.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.