persveilig seminar

— donderdag 20 februari 2014, 09:16 | 0 reacties, praat mee

Adrenaline en medelijden als drijfveer

‘Adrenaline, de innerlijke drang om verhalen te vertellen. Een oorlog bestaat pas als er over wordt geschreven. Waarom doen mensen dit elkaar aan? Ik kies de kant van de slachtoffers.’ Aan het woord is Jan Eikelboom. De Nieuwsuur-verslaggever gaat in zijn boek ‘Achter het front. Mijn leven als oorlogsverslaggever’ onder meer in op de vraag waarom hij oorlogsverslaggever is. Laatste wijziging: 1 april 2014, 12:52

En dat is best een relevante vraag voor iemand die zich al twintig jaar aangetrokken voelt tot de gewapende conflicten waar ook ter wereld. Eikelboom komt op zich niet met verrassende inzichten over zijn motivatie. Het is niet verbazingwekkend dat een journalist verhalen zoekt waarvan hij vindt dat ze verteld moeten worden en dat je er dan ook naar toe wilt, er bij wilt zijn.

Maar dat maakt zijn verhaal niet minder oprecht of minder interessant. Hij beschrijft immers een vrij fundamentele drive die meer journalisten hebben.

Eikelboom vertelt zijn verhaal aan de hand van ervaringen in oorlogen in onder meer Israël, de Palestijnse gebieden en in de Arabische wereld, met veel aandacht voor Syrië.

Ook gaat hij in op praktische zaken. Zijn boek is daarmee ook een beetje een handboek voor de oorlogscorrespondent geworden. Eikelboom beschrijft verder hoe hij omgaat met zijn eigen veiligheid en met de zoektocht naar iets dat op de waarheid lijkt.

Dat maakt zijn boek uitermate interessant voor vakgenoten. De bespiegelingen van Eikelboom over de waarheid gelden niet alleen in de oorlogsjournalistiek, maar over de volle breedte van het vak.

Eikelboom houdt een pleidooi voor het scheiden van feiten en meningen en het toepassen van hoor- en wederhoor. Volledige objectiviteit bestaat niet, maar journalisten moeten er wel naar streven, schrijft hij.

De verslaggever ziet graag het nieuws als een neutrale weergave van de werkelijkheid. Het stoort hem dat er tegenwoordig vaak meningen in het nieuws verstopt zitten.

Hij ziet journalisten als brengers van De Waarheid. Zelf begon hij daar als 8-jarige jongen al mee in een zelfgemaakt krantje getiteld De Waarheid. Daarmee toont Eikelboom zich een romanticus. Alsof er een waarheid bestaat. Het beschrijven van de verschillende waarheden en het duiden daarvan lijkt mij al heel wat voor een journalist. Maar zijn worsteling houdt hem scherp.

Eikelboom heeft de nodige hachelijke momenten meegemaakt. Al lezend bekruipt je het gevoel, dat het blijkbaar zijn tijd nog niet is. Want hij is een aantal keer door het oog van de naald gekropen. En situaties zijn vaak onvoorspelbaar en onoverzichtelijk. Een ongeluk ligt dan op de loer.

Inmiddels durft ook Eikelboom niet meer naar Syrië uit angst ontvoerd te worden. Dat tekent zijn professionaliteit. Hij gaat heel ver om ervoor te zorgen dat er geen oorlogen worden vergeten maar houdt ook vast aan het principe dat geen verhaal het waard is om voor te sterven. 

Jan Eikelboom: Achter het front. Mijn leven als oorlogsverslag­gever. Uitgeverij Balans, ISBN 9789460037160, € 17,95

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.