website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Leugenachtige media

Rianne van der Molen — Geplaatst op vrijdag 21 maart 2014, 15:25

Recensie ‘Ana Ana’ betekent ‘Ik ben mezelf’. Iets wat voor de vier Egyptische vrouwen in deze documentaire een constante strijd is. Ze zijn jong, zelfbewust en modern, maar hun omgeving is conservatief.

Ondanks de verwachtingen die de maatschappij hen oplegt, durven ze te zoeken naar hun eigen identiteit. Sondos Shabayek droomde altijd van een carrière als journalist, omdat ze gebeurtenissen niet langer uit tweede hand wilde horen. ‘Ik dacht dat de journalistiek dé manier was om de waarheid boven tafel te krijgen’, zegt ze in de documentaire. ‘Tijdens de revolutie ontdekte ik dat er niets van klopte. De Egyptische media verkondigen volgens haar vaak leugens. 


Hevig gedesillusioneerd besloot ze het roer om te gooien. Ze besloot de ‘waarheid’ op een andere manier te onthullen; via theatervoorstellingen. Haar woorden vertellen veel over het huidige Egypte en wat het betekent om vrouw te zijn in het land. Dat hun mening - vaak - niet wordt gewaardeerd en dat er altijd angst is voor seksuele intimidatie. 
De filmmakers Corinne van Egeraat en Petr Lom hebben die zware thematiek verpakt in persoonlijke en poëtische portretten van de vrouwen. Op indrukwekkende wijze laten zij zien dat de vrijheid van meningsuiting nog lang geen gemeengoed is in hun land.

‘Ana Ana’ van Corinne van Egeraat en Petr Lom draait momenteel in de bioscoop.
http://www.anaana.nl/

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.