— vrijdag 21 maart 2014, 15:25 | 0 reacties, praat mee

Leugenachtige media

‘Ana Ana’ betekent ‘Ik ben mezelf’. Iets wat voor de vier Egyptische vrouwen in deze documentaire een constante strijd is. Ze zijn jong, zelfbewust en modern, maar hun omgeving is conservatief.

Ondanks de verwachtingen die de maatschappij hen oplegt, durven ze te zoeken naar hun eigen identiteit. Sondos Shabayek droomde altijd van een carrière als journalist, omdat ze gebeurtenissen niet langer uit tweede hand wilde horen. ‘Ik dacht dat de journalistiek dé manier was om de waarheid boven tafel te krijgen’, zegt ze in de documentaire. ‘Tijdens de revolutie ontdekte ik dat er niets van klopte. De Egyptische media verkondigen volgens haar vaak leugens. 


Hevig gedesillusioneerd besloot ze het roer om te gooien. Ze besloot de ‘waarheid’ op een andere manier te onthullen; via theatervoorstellingen. Haar woorden vertellen veel over het huidige Egypte en wat het betekent om vrouw te zijn in het land. Dat hun mening - vaak - niet wordt gewaardeerd en dat er altijd angst is voor seksuele intimidatie. 
De filmmakers Corinne van Egeraat en Petr Lom hebben die zware thematiek verpakt in persoonlijke en poëtische portretten van de vrouwen. Op indrukwekkende wijze laten zij zien dat de vrijheid van meningsuiting nog lang geen gemeengoed is in hun land.

‘Ana Ana’ van Corinne van Egeraat en Petr Lom draait momenteel in de bioscoop.
http://www.anaana.nl/

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.