website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

AD stopt met columniste Hanina Ajarai

Lars Pasveer — Geplaatst in column op woensdag 13 september 2017, 15:03

De deels gereconstrueerde cockpit van het MH17-toestel. | Onderzoeksraad voor Veiligheid

De deels gereconstrueerde cockpit van het MH17-toestel. | Onderzoeksraad voor Veiligheid

Nieuws

UPDATE AD-columniste Hanina Ajarai stopt bij de krant. Haar laatste column verschijnt over twee weken op 28 september. Het besluit is volgens hoofdredacteur Hans Nijenhuis ‘niet alleen’ een gevolg van een omstreden column die Ajarai schreef over de vliegramp MH17.

Daarin stelde ze dat ze geen seconde had getreurd om de slachtoffers en de dood van 193 landgenoten haar op emotioneel vlak niks deden. In dezelfde column stelde ze dat ‘haar moederhart’ wel treurde om het lot van de jonge Ajax-speler Abdelhak Nouri, die werd getroffen door een hartstilstand en daarbij ernstige hersenbeschadiging opliep.

De column leverde veel kritiek op aan het adres van Ajarai, maar ook het AD - dat met de column doelbewust nabestaanden zou hebben gekwetst omwille van de pageviews. Het aantal opzeggers was volgens Nijenhuis beperkt.

In een eerder interview met Villamedia reageerde Nijenhuis al op kritiek op Ajarai, waarvan op sociale media gezegd werd dat ze niet kon schrijven. “Wat je me zou kunnen aanrekenen, is de vraag of iemand al klaar is om een column te maken voor zo’n grote oplage. Antwoord daarop? Mwah! Daar valt iets op af te dingen, maar je moet mensen ook laten groeien. Arnon Grunberg had de eerste drie maanden op de voorpagina van de Volkskrant nog niet zijn vorm gevonden.”

In NRC zegt Nijenhuis dat het besluit met stoppen met Ajarais column twee weken geleden is genomen. Een eventuele opvolger is nog niet bekend.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.