data als kans

— donderdag 20 juli 2017, 15:53 | 0 reacties, praat mee

Ophef over MH17-column in AD

Rampplek MH-17 - © Pierre Crom / ANP

De column in het AD van Hanina Ajarai over MH17 en Ajacied Abeldhak Nouri heeft flinke ophef veroorzaakt. In de betreffende column schrijft Hanina Ajarai dat ze 'geen seconde heeft getreurd' over de 298 slachtoffers van de vliegramp, maar dat ze wel bidt voor voetballer Nouri. Ze biedt excuses aan. Laatste wijziging: 21 juli 2017, 14:30

Adjunct-hoofdredacteur Jan ‘t Hart van het AD, heeft de column gelezen voor plaatsing en snapt de commotie die is ontstaan. ‘t Hart: ‘Het is mijn mening niet, zeker niet. Ook niet van de krant. We hebben als krant juist altijd veel compassie getoond met de slachtoffers en nabestaanden. Dat zullen we blijven doen. Maar Hanina is een columnist en zij beschrijft hier haar persoonlijke worsteling. Het is niet mijn worsteling, maar die van haar.’

Familieleden van slachtoffers van MH17 zijn verdrietig over de column. Tegen Omroep West zei Hans de Borst uit Monster, wiens dochter van 17 jaar oud omkwam bij de vliegramp: “het is scoren over de hoofden van nabestaanden en slachtoffers”, zo zei hij.

‘t Hart zegt dat nabestaanden zeker met hem kunnen bellen. “Ik zal hen dan zeggen dat het geen standpunt is van de krant, maar een persoonlijke worsteling van de columnist. Dat mag, het is een vrij land.”

De adjunct-hoofdredacteur voelde wel aan dat er gedoe ging komen de krant deze column zou publiceren. “We hebben meer columnisten en we hebben vaker dit soort reacties. Dat is het wezen van een dagblad. Maar wij zijn er ook heel erg voor dat mensen, zeker columnisten, gewag doen van hun persoonlijke worsteling. Dingen verbieden zit niet in ons DNA.”

Ajarai reageert in het AD op de ontstane commotie. “Mijn woorden zijn nooit bedoeld als trap na richting de nabestaanden van de MH17-ramp. Nu ik weet dat ik deze mensen heb gegriefd met mijn column, bied ik mijn excuses aan. Het was beter geweest als mijn overpeinzingen hen niet hadden bereikt. De vragen en verwondering waarmee ik mezelf gesteld zag, waren weliswaar bedoeld als opmaat naar een oprechte discussie maar ik begrijp heel goed dat deelnemen aan zo’n discussie te pijnlijk is voor nabestaanden. Dat spijt mij oprecht.”

UPDATE Ajarai zat ‘s avonds ook bij RTL Late Night om uitleg te geven over de column.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.