banner festival 23

— donderdag 29 december 2022, 13:38 | 0 reacties, praat mee

AD Haagsche Courant en Omroep West zijn niet welkom bij vuurstapel op Scheveningen en Duindorp

Opbouw van het vreugdevuur in Scheveningen. Pers is niet welkom op het terrein dit jaar. Na klachten bij de gemeente is het spandoek inmiddels weer verwijderd. - © ANP / Hollandse Hoogte / Sandra Uittenbogaart

Verslaggevers van de AD Haagsche Courant en Omroep West zijn niet welkom bij de opbouw van de vreugdevuren op het Scheveningse strand en in Duindorp, ietsje verderop. Ook verslaggevers van SBS 6 zouden zijn weggestuurd, net zoals een fotograaf die werkzaam is voor een regionaal fotopersbureau. Laatste wijziging: 29 december 2022, 15:53

Een exacte reden voor dit verbod is niet gegeven, meldt de krant. De bouwers van de vuurstapel zouden aan verslaggevers van Omroep West hebben laten weten dat zij niet blij waren met de berichtgeving over het vreugdevuur van de regionale omroep. In de huisregels rondom het vreugdevuur is een passage opgenomen waaruit blijkt dat media niet welkom zijn: ‘Zonder nadrukkelijke (schriftelijke) toestemming van het bestuur van Duindorp Vreugdevuur Stichting is het niet toegestaan om audio- en/of visuele opnames te maken op het terrein, bedoeld voor uitingen in de (landelijke) media’. Dit terwijl het Scheveningse strand, net zoals het strand bij Duindorp, openbaar toegankelijk terrein is en er voor journalisten dus geen belemmering zou moeten zijn om hun werk te kunnen doen.

De organisatie in Duindorp geeft niet thuis als er navraag gedaan wordt over waarom media niet welkom zijn. ‘Middels deze mail wil ik u laten weten dat jullie niet welkom zijn. (.,.) Ik neem aan dat er geen verdere uitleg nodig is waarom niet, dit kunt u ongetwijfeld zelf invullen’, laat de organisatie van het vreugdevuur in Scheveningen weten aan AD Haagsche Courant.

‘Onvoorstelbaar dat de gemeente hiermee instemt. Die passage in de huisregels gaat volledig in tegen het principe van vrije nieuwsgaring en persvrijheid’, zegt Paul Texeira, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Het vreugdevuur op het strand van Scheveningen zorgde drie jaar geleden voor een bijna-ramp: de vonkenregen van het vuur kwam terecht in woonwijken rondom het strand. Het onderzoek naar die heftige gebeurtenis kostte toenmalig burgemeester Krikke de kop. Onderzoekers stelden dat het vreugdevuur daarom alleen door kan gaan met een evenementenvergunning, zodat de gemeente eisen kan stellen aan de organisatie en de opbouw van de vreugdevuren. Maar in de eisen die de gemeente heeft gesteld aan het verlenen van de vergunning zaten geen restricties voor de pers, leert navraag bij de gemeente.

‘Dit jaar moesten de organisaties een evenementenvergunning aanvragen voor het omheinde terrein. Zij bepalen zelf wat daar het toegangsbeleid is. Ze verschillen zo eigenlijk nauwelijks van een organisatie als Mojo die ook regels opstellen voor het beeldgebruik bij een concert van Anouk.” De gemeente heeft vandaag bij de organisatoren aangedrongen om alle media alsnog toegang te verlenen’, laat de gemeente weten aan AD Haagsche Courant. Maar die vergelijking met festivals gaat mank, vindt Texeira. ‘Restricties komen wel vaker voor. Bij een concert kan dat worden geëist. Bij de opbouw van een vreugdevuur lijkt me dat echter totaal onzinnig. Het strand is openbaar terrein en er zijn op het omheinde deel geen veiligheidsrisico’s anders dan dat een stuk hout kan vallen.’ De gemeente heeft de organisaties nu gevraagd om alsnog toegang te verlenen aan journalisten. Tot zover heeft de organisatie hier nog geen gehoor aan gegeven.

De woordvoerders van de vreugdevuurstichtingen weigerden eerder al te praten met het AD, omdat zij zich niet konden vinden in de berichtgeving van de krant over de ‘bijna-ramp’ op Scheveningen en de vraag wie er schuld heeft aan de reeks gebeurtenissen. ‘Als dit persverbod is ingegeven door rancune vanuit deze organisaties, dan gaat dat wel heel erg ver. Bovendien: een van onze fotografen was bij dat geëscaleerde vreugdevuur drie jaar geleden en zag het daar helemaal misgaan. Hoe zou je over die gebeurtenis als media een genuanceerd beeld van kúnnen schetsen?’, reageert Texeira.

De hoofdredactie van AD Regio - verantwoordelijk voor de regionale titels van het AD - kan zich niet vinden in het besluit van de organisaties. ‘De vonkenregen bij de vreugdevuren zorgden drie jaar geleden voor grote maatschappelijke onrust en schade’, zegt adjunct-hoofdredacteur Mark Langeslag. ‘Nu de vreugdevuren na veel soebatten na drie jaar eindelijk weer terugkomen, is iedereen natuurlijk nieuwsgierig hoe dit gaat verlopen Is het veilig? Hoe gaat het er aan toe op het strand? De pers hoort hier, vanwege de grote impact die vonkenregen had, natuurlijk met zijn neus bovenop te staan. Het is moeilijk te begrijpen ook dat de gemeente Den Haag, als de verlener van de vergunningen, toestaat dat journalisten geweerd kunnen worden’

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.