— donderdag 21 maart 2019, 14:33 | 0 reacties, praat mee

Actie Wikipedia tegen Europese auteursrechtwetgeving

De Duitse, Deense en Tsjechische sites van Wikipedia zijn vandaag 'op zwart' gegaan uit protest tegen de nieuwe auteursrechtwetgeving van de Europese Unie. Het Europees Parlement stemt aanstaande dinsdag over de nieuwe en omstreden wetgeving.

De pagina’s van Wikipedia die in het Duits of in het Tsjechisch zijn geschreven, zijn afgeschermd met een zwart scherm.

Ze hebben vooral moeite met de omstreden artikelen 11 en 13 van de nieuwe wet. Artikel 11 behelst het betalen van linkbelasting door grote internetbedrijven voor het publiceren van auteursrechtelijk materiaal dat gebruikers via hen verspreiden. En om zulk materiaal te identificeren, zullen partijen uploadfilters moeten gebruiken, wat mogelijk censuur kan opleveren, artikel 13.

De Duitse en Tsjechische Wikipedia voorzien het einde van het vrije internet zoals we dat nu kennen, als de wet wordt aangenomen. Lezers worden dan ook opgeroepen om contact op te nemen met het Europees Parlement en hun mening te laten horen. Meer bij NU.nl / NOS.nl

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.