Tegel Beeld en Geluid

— vrijdag 12 mei 2017, 10:24 | 0 reacties, praat mee

ACM wil regels voor online gebruikersrecensies

ANP / Jeroen Jumelet

Er moeten strengere regels komen voor webwinkels en andere websites die recensies van consumenten plaatsen. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Volgens de ACM komt het steeds vaker voor dat bedrijven consumenten belonen voor positieve recensies. Daarom zouden zulke uitingen als reclame aangeduid moeten worden.

“Klanten worden actief benaderd om een positieve recensie achter te laten”, stelt woordvoerder Saskia Bierling van de ACM tegenover de Volkskrant (betaalde link, via Blendle).  Soms worden daarbij waardebonnen verloot onder de reageerders. “Daar is op zich niets mis mee. Het wordt anders als de beloning veel meer dan een waardebon is. De betrouwbaarheid van de review komt dan in het geding.”

Bij betaalde recensies zouden bedrijven volgens Bierling moeten vermelden dat het om reclame gaat. Dat geldt ook voor gevallen waarin bedrijven gratis testproducten uitdelen. Structurele problemen, waarbij bedrijven hun reviewsystemen standaard misbruiken, zijn er volgens de ACM nog niet. Om dat ook in de toekomst te voorkomen wil de ACM transparantie afdwingen. Bierling: “In de komende maanden bekijken we in hoeverre het bedrijfsleven zich aan deze regels houdt.”

Bekijk meer van

ACM

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.